Бобева: Няма писани критерии за влизането във Валутния механизъм

Заявката на финансовия министър Владислав Горанов, че България ще се стреми да влезе възможно най-бързо в еврозоната, е добра новина.

Това коментира пред БНР бившият вицепремиер по икономическата политика в кабинета „Орешарски“ Даниела Бобева. Тя обаче, изрази учудване от дългия период, в който се предвижда това да се случи.

„Това, което ме притеснява обаче е, че той говори за 2018 година. Какво ще правим три години до 2018 година? Говорим тук за два етапа на приемане на еврото. Първият етап е влизането във Валутния механизъм. Този процес няма никакви критерии, писани критерии за влизането в този механизъм. Там има една декларация, дори не е молба, тя е декларация, че държавата иска да присъедини валутата си към Валутен механизъм II“, поясни Бобева.

Искам да направя едно уточнение. Това не е чакалня. Това е несериозно да се твърди, че е чакалня. Това е етап, в който българската валута трябва да продължи да доказва своята устойчивост и време, в което държавата, политиката трябва да създава условия за по-бързо сближаване с европейските икономики, каза още Бобева.

Тя допълни, че все повече политическите, а не икономическите критерии излизат на преден план при приемането на държавите в еврозоната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *