Богатите са по-стройни

те прекаляват повече на масата

76 на сто от българите се мъчат с диети

еткова

агенция АФИС

Както всяка година, темата за хубава фигура се радва на широк обществен интерес, особено в летните месеци. Медиите предлагат изобилие от съвети и предложение за сваляне на сантиметри от талията. Истината е, че много хора са генетично предразположени към пълнеене и полагат неимоверни усилия да свалят излишните килограми с помощта на всевъзможни диети. Режимът на хранене обаче трябва да е добре балансиран, тъй като организмът възприема глада като стрес и започва да натрупва запаси от мазнини, дори от най-леките продукти.

За 30,6% от българите придържането към някаква диета е с лечебна цел, за 31,1% – с естетическа, за 28,8% – с цел поддържане на добра физическа форма, а за 5,8% причината е финансова.

Напоследък терминът „здравословно хранене“ е придобил елитарно значение. Предлага се разнообразна литература по темата, има специализирани ресторанти, на опаковките на повечето хранителни стоки са посочени техните енергийни стойности. Това от своя страна спомага за по-голямата информираност на масовия клиент.

Българинът обича да похапва

Това сочат данните от проведеното проучване. 34% от запитаните смятат, че страдат от форма на затлъстяване. 60% от българите считат, че теглото им е нормално, но в действителност 38,6% от тях са с наднормени килограми.

Основна грешка е, че хората ядат по-малко, но неправилно. Като следствие провалът в борбата с излишното тегло увеличава желанието да се поддържат диетите, което е за сметка на физическата активност. 76,2% от българите все още са склонни да се доверят на поредната диета и независимо, че най-добрият начин за постигане на идеална фигура още от древни времена е бил спортът, 61,8% от анкетираните не са склонни да използват този начин за регулиране на теглото си. При желание да стопят сантиметрите в ханша 52,4% от хората намаляват въглехидратите, а 71,1%. ограничават храните с високо съдържание на мазнини.

Повечето българи предпочитат в летните дни да похапват предимно плодове и зеленчуци, а суровоядството е предпочетено от 9,8% от анкетираните. Разделното хранене и лунната диета са със съответно 29,9% и 2% разпространени сред българските граждани.

Специалистите са определили количеството калории, които трябва да присъстват в нашето дневно меню, по следния начин: 2200 ккал за жените и 3000 ккал за мъжете.

Критерий за определяне теглото на човек е и индексът на телесна маса (ИТМ), който се определя, като се раздели ръстът на човек в метри на квадрат на теглото в килограми. За нормален се счита индекс между 18,5 и 24,9. По-високите стойности са признак за затлъстяване. Учени са доказали, че при жените, чието тегло се е увеличило в периода на менопаузата (в сравнение с теглото им на 18 г.), се повишава рискът от рак на млечната жлеза. Хората с наднормено тегло са по-склонни към депресивни състояния, защото пълнотата е свързана с

чувство за потиснатост и рязка смяна на настроенията

Данните от допитването на агенция АФИС сочат, че хората в малките градове и селата са със завишен индекс, а в столицата и големите градове са повечето хора с ниско тегло и тези, страдащи от анорексия. У нас по-закръглени са мъжете от жените. При представителките на нежния пол са високи стойностите на ниско тегло и анорексия.

Анорексията е доста често срещано явление сред младите момичета. Най-висок процент недохранени са между 18 и 29 години. 8,1% от гимназистите и 13% от полувисшистите страдат от ниско тегло. Хората със средно специално, средно гимназиално и основно образование в по-голяма степен са с висок ИТМ.

С нормално телосложение са мъжете и жените до 40 г., като по-възрастните са в по-голяма степен с наднормено тегло. Според американски учени хората на преклонна възраст с повечко килограми имат шансове да живеят по-дълго, отколкото техните връстници с ниско тегло. 50,8 от българите с доходи до 200 лв. са със завишен ИТМ. Най-висок процент недохранени има при хората с доходи до 300 лв. И дали поради възможност за избор на качествени хранителни продукти или за спортуване, тези, които получават над 400 лв. месечна заплата, се радват на добра фигура.

Смятате ли, че личното ви тегло е в границите на нормалното?

Самооценка

Действително

положение

Според ръста и килограмите

на анкетираните

Да

60,2%

48,0%

Не, наднормено е

34,0%

45,1%

Не, под нормалното е

5,8%

6,9%

Данните са от изследване, осъществено от агенция АФИС по поръчка на в. „Стандарт“. В периода от 19 до 21 юли 2006 година са интервюирани 1000 пълнолетни български граждани в София, областните центрове, малките градове и селата. Изводите са представителни за общественото мнение в страната. Заглавието е на редакцията.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *