Може да удължат периода за разсрочено купуване на стаж за пенсия

Възможно е периодът за разсрочено купуване на трудов стаж за пенсия да бъде удължен до десет години. Това каза управителят на НОИ Йордан Христосков на работна среща в курортен комплекс „Боровец“, цитиран от Dnes.bg.

Сега разсрочено стаж за пенсия може да се погасява до пет години. Изследване, проведено през май сред хора в предпенсионна и пенсионна възраст показва, че причината от тази възможност да се възползват малко хора, е високата цена на вноската. Сега тя е 50,60 лева месечно. Управителят на НОИ коментира, че при удължаване на периода на разсрочване до десет години, вноската би паднала наполовина.

Той съобщи, че от януари досега над 3000 души са купили необходимия им трудов стаж до пет години, като приходите от това в НОИ са 5 милиона лева.

Заместник-социалният министър Горан Банков и Йордан Христосков коментираха по време на срещата, че въвеждането на ранното пенсиониране е неизгодно за осигурителната система.

Оценките са, че ако 40 000 души се възползват от по-ранното пенсиониране, при получаване на по-ниска пенсия до навършване на необходимата им възраст, то това би струвало на осигуряването около 700-800 милиона лева, като сумата е комулативна, обясни Христосков. Годишно това би струвало около 78 милиона лева.

Според Христосков обаче загубата за осигурителната система ще бъде двойна, защото освен тези разходи, ще се реализира и огромна загуба на приходи от това, че хората ще предпочетат да си допълват доходите с работа “ на черно“. Такива намерения са изразили хората в изследването.

В този смисъл препоръката е по-скоро да се намери начин за удължаване на срока за получаване на обезщетение за безработица, когато предстои пенсиониране до 2-3 години, единни са в становищата си Христосков и Банков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *