Божидар Данев: Ситуацията в българската икономика е драматична

„Дори напротив, до три месеца предвиждам повишение на цената на газа, а от там и на всички стоки, заради конфликтите в Африка“, каза Данев. По време на презентацията си пред бургаски работодатели, синдикати, кмета и областния управител, той заяви, че качеството на работната ръка в България е на едно от последните места в Европа. Данев не скри, че според него голяма част от паричните потоци в държавата се движат в сивия сектор.
Една от причините за това е бума на строителството в предишните години, от който са се облагодетелствали много хора. „Правителствата до сега не са направили нищо за ограничаване на спекулациите и скриването на пари в този сектор“, каза Данев и даде за пример факта, че всички имоти, продадени през последните няколко години, са били обявени пред данъчните служби на много по-ниски цени от реалните. Освен това 75% от продавания бетон по това време е са били без ДДС. „1 млн. души са се сдобили с имот през това време“, каза той и уточни, че на пазара е имало една еуфория, която е траяла до кризата и сриването на имотния пазар. Сега поне вече имотите се декларират минимум на данъчна оценка.
„Парите търсят най-високата норма на печалба, а в последно време това бяха недвижимите имоти“, разясни това явление председателят на стопанската камара. Според него следващ такъв „балон“ ще бъде строителството на възобновяеми енергийни източници. Данев смята, че привличаме прекалено много чужди инвеститори в тази сфера, които обаче ще увеличат цената на енергията за крайния потребител.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *