Бойко и домочадието му – година първа

 

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Да надникнеш в задкулисието

По глава първа от любимия роман на българите „Под игото“ – в чест на първата година от управлението на ГЕРБ и в навечерието на поредния доклад на Европейската комисия… Разказва Любослава Русева:

 
 

 
 
Тая прохладна вечер премиерът Борисов, гологлав, по халат, вечеряше с домочадието си на двора. Трапезата беше сложена, както по обикновение, под лозата, между бистрия и студен чучур на барата, който като лястовичка пееше деня и нощя.
Фенерът светеше, окачен на клончето на едно люлеково дръвче, което приятелски надвисваше миризливите си люлеки над главите на чедата. А тия бяха многобройни, опустошаваха мигновено хлябове и блюда и напълно оправдаваха турската дума: сомун душманларъ.
Премиерът хвърляше от час на час добродушни погледи на тия запъхтели работници с остри зъби и несъкрушими воденици, усмихваше се и казваше весело: – Яжте, татовата, да порастете! Цачева, налей паницата пак!
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  
Пийте бре, маскари!
Цецка Цачева отиваше при чучурчето, дето изстиваше руйното вино, наливаше и донасяше дълбока фарфорова паница. Борисов я поднасяше, като казваше благоразположено: – Пийте бре, маскари! И паницата изреждаше всичкия народ. Очите светваха, бузите се зачервяваха и народът си облизваше с наслаждение устните.
Премиерът имаше свой практически възглед за възпитанието. Човек от прежното време, той със своя естествен здрав смисъл разбираше добре човешката природа и знаеше, че онова, което се запрещава, по-силно се желае. По тая причина той направо поверяваше на близките си ключа от ковчега с парите.
– Иди отвори севлевия сандък и ми донеси кесията с минцовете! Друг път поръчаше: – На, татовата, иди ми отчети от панерчето с жълтиците двайсет рубета, та да ми ги дадеш, като се върна. – И излизаше.
Като беше постоянно слисан с премиерските си работи, Борисов само на трапезата виждаше народа си вкуп и тогава допълняше възпитанието му по доста своеобразен начин: – Фидосова, не се пресягай така на софрата, не бъди такваз фармасонка. – Трайчо, що си се разкопчал като ахиевски читак? – Дянков, сбери си дългите мотовили, да се сместят и други хора. Кога вдигнем ДДС-то, тогава се разтягай.
Но само когато беше разположен Борисов, наставленията му имаха такъв тон; сърдит ли беше нещо, на трапезата царуваше гробно мълчание.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  
А телевизорът го обичаше…
Той имаше едно славолюбие – да бъде първенец на селото. И всякога биваше, понеже се ползуваше с обща почет и доверие. На тая скромна обществена длъжност Борисов не щадеше ни труд, ни време да се появява на телевизора, а телевизорът го обичаше, като изключим едно-единствено недоразумение кога му обърна фотоса наопаки.
Беше човек около петдесетгодишен, с висок ръст, напращял. Лицето му, червендалесто, но опалено и позагрубяло от слънце и ветрове поради честите му игри на футбол на игрището в Борисовата градина, имаше сериозно и студено изражение, даже и кога се усмихваше. Големите му, надвиснали над очите му вежди усилваха тоя строг тон на физиономията му.
Борисов седна пак на постланото с червен китеник одърче, загнездено между високия чемшир, и запуши чибука си. Министрите, депутатите и съветниците се разположиха по-свободно на чергата до шумящата баричка.
Тая вечер премиерът беше в добро настроение на духа. Той с любопитство следеше боричкането на ситите, с розови бузички депутати, които цепеха въздуха със звънливите си смехове – най-често по приетите законопроекти. На всеки миг те образуваха живописна група, из която шумно излазяха крясъчета, весели кискания, сърдити гласета: те приличаха на рояк птичета, що играят из клоните.

Но тая невинна радостна игра сдоби изведнъж по-войнствен характер: ръчичките замахаха по-живо, разменяха се малки юмручета, чуха се застрашителни крикчета и се дигна писък и врява – птичият концерт се обърна на сражение.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  
Волене, стига си плашил с тия турци!
Победители и победени – всички се затекоха към Борисов да се тъжат или оправят. Сега от безпристрастен зрител премиерът се обърна на съдия и издаде присъда. Някои – като Вежди Рашидов, който току зер бе обединил националното позорище и операта в тлака за ръченици, той погали по главичките. Други – като Лъчезар Иванов, потегли за ушите, а най-малките той целуна по бузките. И народът се умири.
Сега най-малкото политиче, което спеше в ръцете на Волен Сидеров, разбудено от шума, изплака. – Спи, Митко, спи, че турците ще дойдат да те грабнат – казваше му Сидеров, като люшкаше евродепутата от „Атака“ Димитър Стоянов на коленете си. Борисов се навъси. – Волене – каза той, – стига си плашил с тия турци! – Ех, така зная аз – отговори Сидеров, – и нази са с турци плашили… та и не са ли за плашене, да ги порази Господ! – Аз кога пораста като бачо Цветанов, ще взема нашата калъчка и ще натръшкам на земята и турци, и бандити – извика Митко. – Сега мирувайте, да чуем бачо ви Божидар Димитров какво ще ни разкаже днес по „Памет българска“. – За наследството на царския престол. – Остави ги тия, кажи нещо за наследството от тройната коалиция…
Борисов не довърши думата си. Изрухтя нещо в тъмното дъно на двора; керемиди паднаха с трясък от стряхата на зида. Министрите и депутатите изкукудечиха уплашени и се разхвърчаха насам с настръхнал перушиняк. Вицепремиерът Цветанов, който събираше там прострените ризи, изпищя и завика: „МВР! ГДБОП!“
В двора настана страшна смутня. Депутатите се изпокриха из стаите, министрите се не чуха, не видяха, а Борисов, който беше храбър, след като надникна в тъмното място, отдето дойде шумът, изчезна в една врата. Подир малко излезе из друга, при обора. Той държеше два пищова.
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:  
Бате Бойко, не се бой, твои хора сме!
Действително, чужди човек имаше там в сянката, между кокошарника и обора, но тъмнината беше тъй гъста, че нищо не личеше. Борисов насочи пищова, сниши се и извика страшно: – Стой! Той почака един миг с пръст на запънката. – Бате Бойко – прошушна един глас. – Кой е тука? – попита Борисов. – Бате Бойко, не се бой, твои хора сме!
Тогава Борисов излезе из обора, приближи се в мрака до нощните гостени и като видя кои са, ги въведе в сламеника. – Вие ли сте, бре? Тая нощ ще нощувате скришом в обора, да не ви закача прокуратурата. Гладни ли сте? – Благодарим, бате Бойко, ние нивгаж не сме бивали гладни. – Не, тряба да хапнете. Па после да си побъбрим и да я нагласим – казваше Борисов, като сваляше полека чакмака на пищова си.
Той ги остави и се завърна дома, където депутатите и министрите, като го видяха жив и здрав, извикаха и го уловиха за ръцете, като че се боеха да не излезе пак. – Само разбудихме махалата – каза той, като увираше пищовите в кобурите, що висяха на стената. Домашните се успокоиха. В тоя час вратнята се похлопа яката. Борисов излезе на двора и попита: – Кой хлопа? – Г-н премиер, отвори! – извикаха по английски. – Брюксел – прошушна си премиерът безпокойно. – Трябва да ги скрием на друго място.
И без да обръща внимание на новото хлопане на вратнята, затече се в обора. – Ах, ще са бегали, завалиите – каза Борисов. На всеки случай той им извика няколко пъти и като не доби отговор, се върна към вратнята, която се хлопаше силно, до строшване.
 

Любослава Русева, в. „Дневник”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *