Всяко трето семейство у нас с две и повече деца е бедно

В България всяко трето семейство с 2 или повече деца на възраст до 6 г. е бедно, сочи изследване на Отворено общество и УНИЦЕФ за ефектите на финансовата криза върху децата и семействата. 54% от бедните в страната са семейства с деца. Много от социалните услуги, подкрепящи семействата като психологическа и емоционална помощ и съпътстващите услуги за цялото семейство са отпаднали, поради липса на бюджет, а в същото време възникват и нови потребности от социални услуги в кризисни случаи. Тези констатации показват, че е необходимо да се промени коренно цялостната философия на социалното подпомагане в страната и децата и семействата да бъдат приоритет по време на криза.
„Нашето послание е, че бюджетите трябва да се инвестират в политическите приоритети, декларирани от правителството и че намаляването на социалните плащания е особено опасно по време на криза, когато на децата и семействата е необходима все повече подкрепа, за да не се стигне до необратими последствия“, заяви Таня Радочай, представител на УНИЦЕФ за България. За българите е станало по-трудно да си позволят добри грижи за децата, както и дългосрочна грижа за възрастните и болните членове на семейството. Представители на НПО, цитирани в изследванията, обобщават, че като цяло превенцията на изоставяне на децата в домове е преминала „в усилия да се предотврати директното изоставяне на децата на улицата“.
Децата в институциите са особено уязвими по време на кризата. Затова според Държавната агенция за закрила на детето грижата за децата в специализираните институции трябва да бъде приоритет по време на кризата. Децата с увреждания, безпризорните, децата, жертви на насилие и експлоатация също са в още по-тежко положение заради кризата. Неправителствените организации, работещи в социална сфера обаче споделят с тревога, че хората с увреждания, настанени в институции или ползващи услуги в общността, са силно потърпевши от кризата, защото са ограничени публичните средства, предназначени за тях.
Директен ефект на кризата се вижда и в намаляването на средствата за хранене, които домакинствата отделят. 8.9% от домакинствата са взимали храна „на вересия“. „Ето защо акцентът на социалната политика се е преместил от общото благосъстояние върху физическото оцеляване“, допълниха изследователите.
При децата има някои специфични ефекти поради бедността. Децата от малките населени места, където училищата не успяват да се издържат от делегираните бюджети, отпадат по-често от училище. Особено уязвими са децата от многодетни семейства, децата с един родител, деца на безработните и най-вече – на родители, останали наскоро без работа. Има все повече домакинства с деца, които заради кризата изпадат в бедност.
Ефектите от бедността в сферата на образованието са особено тревожни. Отпадането от училище се очертава като основен и задълбочаващ се проблем. Над 2% от домакинствата споделят, че в резултат на загубата на доход или вследствие на други икономически затруднения членове на домакинствата за били спрени от посещение на детски градини или на училища и университети. След няколко години ще трябва да се инвестира в програми за социализацията на тези деца, които ще струват много по-скъпо на държавата и данъкоплатеца.
Липсата на средства за покриване на здравноосигурителните вноски принуждава част от домакинствата да се лишават от посещения да болнични и доболнични заведения или да заплащат високи пазарни цени при необходимост от използване на здравни услуги. Над 13% от анкетираните споделят, че през последните 12 месеца са отложили или пропуснали прегледи при лекар при заболяване, а 11,5% – че са отложили или пропуснати профилактични прегледи. В резултат на всички тези неблагоприятни фактори през последните 12 кризисни месаца над 22% от анкетираните съобщават, че здравето им се е влошило.
Ниските доходи увеличават и риска от противообществени прояви сред малолетните и непълнолетните и нараства насилието върху и между деца.
Изследванията показват и някои от възможните решения. Промяна на цялостната философия на социалното подпомагане в страната – децата и семействата да бъдат приоритет по време на криза. Необходимо е да се извлече максимална полза от структурните фондове за преодоляване на икономическата криза. Новите, облекчени механизми за отчитане на проектите, одобрени от ЕК и прилагани експериментално в Полша и Чешката Република трябва да бъдат приложени възможно най-скоро и в България. В комбинация с една нова макроикономическа политика благоприятстваща усвояването на структурните фондове, тези механизми могат да дадат много добри резултати.
 

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *