Боливия повишава минималната работна заплата с 20%

Боливия ще повиши минималната си работна заплата с 20%, съобщи президентът на южноамериканската страна Ево Моралес.

След дълги разговори с лидери от основната боливийска синдикална конфедерация президентът Моралес посочи също, че основната заплата ще се повиши с 10%. И двете увеличения са значително над потребителската инфлация, която през 2013 г. достигна 6,5%, припомня BBC.

Ходът бе приветстван от синдикатите, но остро разкритикуван от работодателските организации, които посочиха, че не са били поканени да вземат участие в преговорите. Минималната работна заплата за работещите в публичния и частния сектор ще се повиши от текущите 1 200 боливианоса (175 щатски долара) до 1 488 боливианоса.

„Налице е икономически растеж и затова решихме да повишим минималната работна заплата с 20%“, посочи президентът Моралес.

Боливийският лидер на Централния трудов съюз Хуан Карлос Трухийо посочи, че преговорите са били „много горчиви, ледени и тежки“, но в крайна сметка двете страни са постигнали споразумение.

Той каза, че е поискал от изпълнителната власт да признае „необходимостта и задължението да се създаде структура на заплащането, която да се основава на икономическия растеж на страната и на признанието, че богатствата на Боливия трябва да бъдат поделени между имащите и нямащите в еднаква степен“.

Конфедерацията на частните предприемачи от своя страна отхвърли увеличението, заявявайки, че работниците в крайна сметка ще плащат за това чрез увеличаване на данъците.

Директорът на най-голямата работодателска организацията в Боливия Даниел Санчес заяви, че решението е било основано върху политиката, а не върху солидни икономически причини.

Санчес предположи, че президентът Моралес се опитва да се хареса на гласоподавателите преди президентските избори през октомври, в които сегашния главнокомандващ ще се кандидатира за преизбиране.

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Боливия се утрои до 27 млрд. долара през 2012 г., след като Моралес встъпи в длъжност през януари 2006 г. според данни на Световната банка. Кабинетът на президента Моралес си постави за цел за 2014 г.ръст на БВП от 5,2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *