Потенциалът на мобилната и интернет реклама е огромен

Равносметката за корпоративните разходи за реклама и потребителското поведение през 2013 г. показват, че най-ефективният начин за достигане до потенциалните клиенти и увеличаване на продажбите е чрез интернет, като на първо място са рекламите в Google и Facebook и рекламите, предназначени за мобилни устройства.

На тазгодишния „Форум на рекламата” Иво Цеков, управител на „Пиеро 97”, коментира развитието наИнтернет рекламатипо този начин: „Този сектор е най-динамичен. За него данните за нашата страна са най-окуражаващи и потенциалът е доста голям.”

Статистическите данни на разкриват голям ръст в онлайн търговията. Според НСИ, най-често купуваните стоки онлайн за 2013 г. са: дрехи и спортни стоки (68% от пазарувалите по Интернет са закупили продукти от тези две категории), следвани от поръчките свързани с пътувания или хотелски резервации (32,9%), стоки за дома (31,1%) и билети за развлекателни събития (21,5%).

Значението на интернет за продажбите не се ограничава само до онлайн търговията. Според доклада на Google Barometer за потребителското поведение и нагласи през 2013 г. все повече потребители правят предварително проучване в мрежата преди да направят покупка офлайн. В България средно 53% от всички купувачи търсят информация в интернет, преди да вземат решение за покупка – „Екскурзии и почивки“ – 96%, „Коли“ – 92%, „Компютърен хардуер“ – 91%, „Хотели“ – 90%, „Бизнес пътувания“ и „Аудио техника“ са с 85%, „Камери и фотоапарати“ заедно със „Самолетни билети“ с по 83%, „Софтуер“, „Мобилни телефони“ и „Телевизионна техника“ влизат в границата на 80%. В статистиката влизат още „Мебели“ – 79%, „Спортни стоки“ – 78%, „Заеми и кредити“ – 69%, „Книги“ – 67%, „Дрехи“ – 56%, „Обувки“ – 55%, като на последните две места са „Подаръци и цветя“ – 54% и логично „Занаятчийски стоки“ с 32%.

Позицията на корпоративния сайт в Google е определящият фактор за това дали потребителят ще закупи стока или услуга от дадена компания или от някой неин конкурент. Това е изводът от изследването на Google за потребителските нагласи, което разкрива от своя страна, че 78% от потребителите очакват големите брандове да са на първо място в резултатите на Google. Сайтовете на първите 3 позиции в търсачката получават 95% от всички кликове.

В световен мащаб една от водещите тенденции в маркетинг политиката на компаниите е инвестирането вSEO оптимизация. През август 2013 г. SEO оптимизацията представлява 63% от всички онлайн маркетинг тактики, използвани от американските b2b маркетьори.

България бързо догонва тази тенденция. Фирмите осъзнават, че ако искат да развиват успешен бизнес, сайтът им трябва да е на първо място в Google или поне на една от първите позиции. Този факт се потвърждава и от нарасналото търсене на онлайн маркетинг консултанти, които добре познават най-новите техники за SEO оптимизация, описани в първата на българския пазаркнига – „На първо място в Google”, създадена от Internetreklama.bg в сътрудничество с Optimystica.com.

По данни на Google Barometer 28% от българите използват смартфон, 8% таблет и почти 5% нетбук, т.е. над 40% използват смарт устойство (3 млн. души в България). Това в комбинация с бързата скорост на интернет връзката в България и хилядите свободни WiFi зони, създава невероятен потенциал за растеж в сектора на мобилната реклама.

Бъдещето принадлежи на интернет рекламата и за това голям принос има бумът в потреблението на мобилни устройства като смартфони и таблети. Рекламодателите в този комуникационен канал ще имат голямо предимство пред останалите, особено, ако са изпреварили своите конкуренти по отношение на мобилната реклама. Иво Цеков, прогнозира изключително положително развитие в сектора: „Потенциалът му е огромен, без да преувеличавам с думата „огромен” и завършва с „Остава въпросът: Вие дали сте там?”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *