Бонус-системата отново възмути Строс-Кан

Генералният директор на Международния валутен фонд Доминик Строс Кан каза, че е скандализиран от връщането на системата за разпределяне на бонуси в банките въпреки икономическата криза, предаде Франс прес.

Според него това ще предизвика нови драми, ако не бъде спряно. „Скандализиран съм от това, което виждам, каза той по време на интервю, разпространено на интернет сайта на телевизия France 24.“Фактът, че това, което беше не единствената причина, но една от причините за ситуацията в момента – тази примамка за печалби, тези лесни пари, този начин да се поемат необмислени рискове, за да се печелят пари, се връща толкова бързо, ме скандализира“, каза още той.

Строс-Кан изрази разочарованието си, че все още не е въведена нормативна база, която да попречи на това, малка група мъже и жени, привлечени от печалбата, да повлекат цялата икономика на планетата към катастрофа“. Той обаче подчерта, че това не е работа на МВФ. „Това е нещо, което създаде драми и което ще създаде нови, ако не бъде спряно“, каза в заключение Доминик Строс-Кан.

Някои световни банки наскоро започнаха отново да предоставят гарантирани бонуси, за да привличат или да задържат своите служители. Системата на бонусите бе много остро критикувана, тъй като стана ясно, че тя възнаграждава банкери и борсови брокери за поетите от тях големи рискове и чиито първоначални печалби се превърнаха в огромни загуби. Тази система бе остро заклеймявана като една от причините за сегашната световна финансова и икономическа криза.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *