Борисов призован по делото „Йосич“ в Белград

Бившият главен секретар на МВР Бойко Борисов е призован като свидетел по делото срещу сръбския наркобос Сретен Йосич, съобщи Христо Бисеров от ДПС, който е председател на временната парламентарна комисията, която проверява обстоятелствата около престоя на подсъдимия в страната ни, както и твърденията му за евентуална съпричастност и покровителство от български държавни органи през това време. Бисеров уточни, че това е неофициална информация. Борисов трябва да се яви на 26 октомври 2009 г. в белградския съд. Към момента в комисията са постъпили едва две писма от МВР и от ДАНС, останалите институции още не са изпратили отговор на питанията на депутатите. Вътрешното ведомство е осигурило на комисията достъп до оперативното дело, което обхваща тримесечния период на издирването, залавянето и екстрадирането на Сретен Йосич.

Според Бисеров от него било видно, че всички действия на българските служби през лятото на 2002 година, са предхождани от писма на холандските служби. Христо Бисеров отказа да се ангажира с изводи дали Йосич е бил покровителстван в България, защото по думите му данните, с които комисията разполага към момента, са недостатъчни. За него е неясно защо издирваният за наркотрафик в няколко страни, е влизал и излизал свободно от България и не е бил разработван от службите за петгодишния период, за който има данни, че е пребивавал в страната ни.

В оперативното дело с гриф “секретно”, което Бисеров условно нарече “Цвете”, е посочено, че Йосич се е подвизавал с 12 имена в страната ни. Там фигурират и телефонни разговори, които са били записани. При престоя си в Централния софийски затвор е бил засечен негов разговор с покойник от подземния ни свят, чието име обаче Бисеров отказа да назове. По време на разговора са били споменати и някои имена, но председателят на комисията не уточни дали може те са на политици.

Христо Бисеров призова за бързи отговори от останалите институции – МО, „Гранична полиция”, НРС и дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество” на МВР, за да не се налага да пише на премиера. От комисията подготвят и писмо до белградския съд. Търси се и начин за евентуално влизане на контакт със Сретен Йосич, ако сръбските органи разрешат такъв.

Дарик радио

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *