Борсата в Киев прекрати търговията заради голямо поскъпване на акциите

Украинската борса днес временно прекрати търговията с акции заради рязкото покачване на цените, съобщи РБК. Решението за това беше взето след като водещият индекс на борсата UX нарасна с 16.97%. Според правилата за търговия на тази борса прекратяването на сделките става при изменение на бенчмарка с повече от 15 на сто.

Търговията беше възобновена малко след 16:30 ч. московско време. След това индексът намали възхода си малко като 15 минути след възобновяване на търговията, около 16:45 ч. беше с ръст за деня от 15.16%.

С най-голям ръст през деня бяха акциите на Мариуполския металургичен комбинат (+ 46.02%), Сумско машиностроително научно-производствено обединение(+33.22%), мините „Донбаски Комсомолец“ (+32%) и „Азовстал“(+31.8%).

В същото време сериозно обезценяване се наблюдаваше по позицията на Запорожкия завод за феросплави (-23.53%)

„Смятам, че това се дължи преди всичко на очакването за фундаментална промяна. Вероятно у някои от инвеститорите има надежда, че негативите, натрупани през последните четири години, ще бъдат преодолени“, коментира случилото се пред РБК бившият заместник-директор на борсата и един от основателите й Алексей Сухоруков.

Изданието припомня, че на 28 януари новината аз оставката на премиера на Украйна Николай Азаров доведе до значителен ръст в цените на акциите на украинските компании.

Индексът UX се формира от цените на акциите на 10 сини чипа – Алчевският металургичен комбинат, Авдевски коксхимически завод, „Азовстал“, „Райфайзенбанк Авал“, ПАО „Центренерго“, „Донбасенерго“, Енакиевски металургичен комбинат, АО „Мотор Сич“, ПАО „Укрнафта“ и Укрсоцбанк.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *