Биткойнът получи пореден удар, този път от Централната банка на Русия

Руската централна банка приравнява биткойна към финансовите пирамиди. Това съобщи в рамките на онлайн конференцията „Виртуални валути: възможности и риск“ директорът на Департамента по националните платежни системи в ЦБ на РФ Тимур Батирев, цитиран от БНР.

Според неговия заместник Андрей Шамраев за разлика от ценните книжа като акции и облигации, биткойните са обезпечени единствено с времето, нужно за техния „добив“.
Шамраев направи сравнение и оприличи биткойните на билетите на познатата от близкото минало мащабна финансова пирамида МММ, които също са били „обезпечени с изобретателността на създателя им“.

На 27-и януари Централната банка на Руската федерация публикува изявление, в което предупреждава банките за употребата на биткойни. В съобщението регулаторът отбелязва, че според федералния закон за Централната банка на Руската федерация пускането в обръщение на парични сурогати на територията на страната е забранено.

Във връзка с анонимния характер на дейността по емитирането на виртуалната валута от неограничен кръг от субекти и използването на дигиталната валута за извършване на операции от граждани и юридически лица, в това число непреднамерено, може да ги въведе в противозаконни дейности, включително пране на пари, получени по престъпен път и финансиране на тероризма.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *