Три неправителствени организации получиха средства за бизнес идеи

Награден фонд от 30 хил. лв. за три неправителствени организации. Това е резултатът от приключилия конкурс за най-добър бизнес план, организиран за трета поредна година от Българския център за нестопанско право, Програмния и аналитичен център за европейско право и фондация „Уникредит“, подкрепени от фондация „Америка за България“. Целта му е да насърчи неправителствените организации да развиват стопанска дейност, за да се финансират сами и да не зависят единствено от външни донори при изпълнение на мисията си. По света това е нормална практика, но не може да се каже същото за България. От три години Българският център за нестопанско право се опитва да промени тези нагласи и организира специални семинари за представители на гражданския сектор, за да ги учи как да печелят със собствени сили. От 24 организации, участвали в предварителните обучения през 2013 г.,двадесет разработиха бизнес планове. От тях комисията по първоначалния подбор определи осем финалиста. След събеседване с номинираните жури отличи най-добрите, уточни Любен Панов, програмен директор на Българския център за нестопанско право.

Сдружение „Трансформатори“ спечели с проекта „Веловръз“

Голямата награда – чек за 12 хил. лв., получи Сдружение „Трансформатори“ – София, за проекта „Веловръз“, предлагащ удобни и интересни решения за велопаркиране в столицата. Сдружението обединява екип от 20 архитекти с нестандартни решения за градска среда -тяхно е художественото оформление на всички ел. кутии на столичната улица „Шишман“ например. Според „трансорматорите“ сега съществуващите стойки за паркиране на велосипеди в столицата са с ниско качество и лош дизайн, те са малко на брой като модели и без фокус върху велокултурата. „Идеята е да разработим различен дизайн и модели и да организираме производство и монтаж на велопаркинг стойки и заключващи системи“, обясни арх. Делчо Делчев, един от лидерите на „Трансформатори“. „Веловръз“ включва два типа предложения – типови стойки с относително ниска цена за места с голямо посещение на хора за кратко време (например банки, търговски центрове) и дизайнерски решения, които са уникални, съобразени със спецификите на конкретното място и изискванията на клиента. По-далечните планове на сдружението включват проектиране на велорампи, велописти и велосипеди. Клиентите ще имат възможност да дарят велостойка, като дублират поръчката си – в този случай те ще поемат само разходите за материали и транспорт на втората стойка и ще могат да посочат мястото, където да бъде монтирана – например училище, детска площадка, уточни Делчев.

Целогодишна оранжерия за хора в неравностойно положение – с втора награда

Втора награда – чек за 9000 лв., получи идеята за целогодишна оранжерия за производство на екологично чисти зеленчуци, която да ангажира хора в неравностойно положение. Проектът е на сдружение „Закрила, обич и вяра“ от Търговище. „Бизнес идеята дойде от самите младите хора с интелектуални затруднения – осем младежи от защитено жилище в с. Лиляк и още 20 други с умствени увреждания, живеещи в семейна среда. Тяхната трудовата ангажираност е реален проблем. Те казват „И ние можем“ и наистина го правят. В двора на къщата те отглеждат различни видове зеленчуци и сами си приготвят зимнината с подкрепата на персонала“, обясни Антония Маринова от „Закрила, обич и вяра“. Целта на проекта е младежите да бъдат заети целогодишно с работа, а продукцията от оранжерията да се предлагана зеленчуковия пазар в Търговище, както и в няколко ресторанта в града. „Чрез трудовата ангажираност младите хора с интелектуални затруднения се обучават, усвояват нови знания и умения, подобряват уменията си да общуват. Това е стъпка към тяхното социализиране“, обобщи Антония Маринова.

Арт ателиета с участието на доказани личности

Още една втора награда и същата сума от 9 хил. лв. получи и сдружение „Прегърни ме“ от София с проекта за арт ателиета с участието на доказани и популярни творци на изкуството, в които наред с деца и младежи, отглеждани в домове, да бъдат включени срещу заплащане и деца на платежоспособни родители. „Прегърни ме“ организира занимания по различни видове изкуство и занаяти за деца и младежи без родители от 2005 г. Бизнес идеята стъпва на действащия вече модел. „През годините ателието си създаде добър имидж, привлече много съмишленици и партньори – известни творци на изкуството, които работят с децата, вдъхновени от благородната кауза. Услугите, които се предлагат, са с отлично качество, защото хората са доказани професионалисти. Затова и продуктите, които предлагаме за продажба, са с висока художествена стойност“, обясни Милена Нейова, основател на сдружението. Когато този работещ модел предложи същите услуги и на деца, чиито родители са платежоспособни, двете групи ще имат възможност да общуват в творческа среда, да развиват социални умения и да намират нови приятелства, обобщи Нейова. Плановете са всеки месец да се организира благотворителен базар – „Магазин за един ден“. Ще бъдат поставени щандове за продажба и в две столични заведения, където ще се предлагат изработените от децата художествени предмети, книги и картини.

Другите номинирани през 2014 и техните бизнес идеи
Фондация Animal Rescue (София) – хотел за кучета и котки
Фондация „Сийдър“ (София) – електронен магазин за продажба на стоки за дома и за подарък, ръчно направени от хора в неравностойно положение
Фондация ЕКИП (София) – агенция за грижи по домовете, която предлага комплекс от гъвкави услуги в домашни условия за възрастни хора в Бургас
Народно читалище „Съгласие 1905“ (Българово) – социално предприятие за плетиво, насочено към жени, членове на читалището, които имат социални и здравословни проблеми
Сдружение „Три шест пет“ (София) – „Академия 365“ – екскурзоводска школа, предоставяща курсове за правоспособност на екскурзоводи.

Двойна подкрепа

Tази година конкурсът за най-добър бизнес план на неправителствена организация имаше допълнителен акцент. През януари 2014 „Уникредит Булбанк“ представи пред всички свои служители бизнес идеите на тримата победители от миналогодишния конкурс: лятната обучителна програма на фондация „Танцово изкуство – Илиев“, работилницата за сапуни HOPeSOAP на Фондацията за социална промяна и включване, инициативата „Природа в шепа“ – класна стая на открито на Българското дружество за защита на птиците. Резултатът от гласуването на служителите определи наградата от 5000 евро, осигурена от фондация „Уникредит“, да получи работилницата за сапуни на Фондацията за социална промяна и включване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *