Борсата завършва седмицата с негативно настроение

Негативният тренд на ~~Българска фондова борса от началото на месец юни продължава. Днес регистрираме и 10-та сесия на спад за основния индекс на родния пазар – SOFIX, който днес отстъпи с 0.54% до ниво от 571.82 пункта.

Активността на инвеститорите беше изключително ниска и реализираният оборот достигна малко под 250 хил. лева. Сред търгуваните 43 емисии, 28 завършват в червения сектор, а едва 10 се повишават. На челно място в търговията застана Булгартабак – холдинг, чиято пазарна оценка се понижи с 5.78% до ниво от 80.09 лева за брой, но сключените сделки бяха на стойност от едва 32 хил. лева. Сред водещите компании понижения записват още „Химимпорт“ АД (-1.89%), „Централна кооперативна банка“ АД (-2.17%), „Проучване и добив на нефт и газ“ АД (-2.39%), „ЧЕЗ Разпределение България“ АД (-0.70%) и др.

На положителна територия с минимални ръстове до половин процент приключват „Енемона“ АД, „Трейс груп холд“ АД, „Софарма имоти“ АДСИЦ и „София Комерс-Заложни къщи“ АД. Компенсаторните инструменти продължават отстъплението си, като записите се намират на ниво от 45 стотинки за лев номинал, а земеделските бонове приключиха седмицата на цена от 60.3 стотинки за един брой.

По света, азиатските и европейските пазари отстъпиха под влиянието на събитията в Ирак и техният евентуален ефект върху доставките на петрол. В САЩ деня стартира доста по-позитивно и основните индекси се повишиха след три поредни сесии на спадове.

09.06.14 – 13.06.14

И тази седмица настроенията на Българска фондова борса продължават да бъдат негативни. Политическата несигурност в страната и слабата ликвидност на родния пазар все още карат инвеститорите да остават предпазливи.

Основният измерител на родния пазар – SOFIX – записа вече девет поредни дни на понижение, като от началото на миналата седмица индексът е изгубил 5% от стойността си, отстъпвайки до ниво от 574.25 пункта. Все пак, от началото на годината, SOFIX е нараснал със 17%. На международните борси през последните няколко дни наблюдавахме известно отстъпление от върховите стойности, достигнати в началото на седмицата. Такива понижения, разбира се, са нормални, но те бяха продиктувани и от някои по-разочароващи данни за щатската икономика и засилването на геополитическото напрежение в Ирак.

Определено последните 5 търговски сесии бяха доста турболентни за компенсаторния пазар. Компенсаторните записи рязко паднаха от нивата около 60 стотинки за брой и за последно жилищните записи се разменяха за 45.1 стотинки за лев номинал, а компенсаторните записи паднаха до 49 стотинки за брой. Сред сделките с акции тази седмица можем да отбележим прехвърлянето на 2.5% от капитала на Петрол АД в четвъртък. Няколкото трансакции бяха на обща стойност от 12 млн. лева при цена от 4.48 лева за една акция на дистрибутора на горива. С изключение на това, активността на борсата остава ниска. Сред печелившите можем да отбележим Проучване и добив на нефт и газ и Агрия Груп холдинг АД, които нарастват с около 3%, както и Химимпорт, чиято цена леко се повиши до ниво от 2.12 лева за една ценна книга. На отрицателна територия с понижения от малко над 5% изпъкват Фонд за недвижими имоти България и Енемона. Спадове в рамките на 2-3% тази седмица регистрират още Първа инвестиционна банка, Индустриален холдинг България, Адванс Терафонд и акциите на борсовия оператор.

16.06.14 – 20.06.14

Политическата нестабилност и неизвестност в страната се отразяват доста зле на родния капиталов пазар, а в същото време действат и познатите ни слабости като ниската ликвидност. В този смисъл низходящото движение на пазара може да продължи още известно време.

Дългата серия от понижения за основния индекс SOFIX и връщането на част от печалбите натрупани в началото на годината не са фатални и едно стабилизиране на обстановката в страната, комбинирано с добрата международна обстановка и ниските лихви в Европейския съюз, могат да върнат възходящия тренд на Българска фондова борса. През тази седмица ще се проведат общите събрания на акционерите на „Алкомет“АД, Неохим АД, Зърнени Храни България АД, Топливо АД, Българска роза-Севтополис АД, Унифарм АД и др. Българска народна банка ще публикува данни за платежния баланс, потока от преки инвестиции и реалния ефективен валутен курс за месец април. Ще видим още и статистика за външната търговия и за застрахователната дейност за месец март тази година. В средата на седмицата ще получим шестият за тази година брой на ежемесечния информационен бюлетин на централната банка, а в петък ни очаква рамката за международните резерви и ликвидност в чуждестранна валута за миналия месец. Националният статистически институт тази седмица ще публикува индекса на разходите за труд за първото тримесечие, както и годишни данни за 2013 год. за издателската дейност.

Тази седмица основното събитие за фондовите и валутните пазари ще бъде заседанието на Федералния резерв на САЩ в сряда, на което ще се вземе решение за лихвените проценти в най-голямата икономика на света. В същото време геополитическата обстановка е напрегната и прави инвеститорите доста по-предпазливи. Скорошните рекордни нива на основните индекси също подсказват, че в следващите дни едва ли може да се очаква по-сериозен подем на водещите борси.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *