Обвиняват LinkedIn в нарушаване на правата за защита на личните данни

LinkedIn ще се изправи пред съда по обвинения, че е нарушила правата за защита на личните данни на потребителите като е дала достъп до имейли за целите на маркетинга, съобщава Bloomberg.

Потребителите, чиито данни са били компроментирани, поискаха от американския окръжен съдия Луси Х. Кох да попречи на LinkedIn да продължи да нарушава неприкосновеността на данните и да върне всички приходи, които компанията е генерирала от тази дейност.

Жалбата срещу компанията е подадена още през септември миналата година, а сега потребителите имат правото да подадат общ съдебен иск срещу LinkedIn. Те твърдят, че компанията е „нахлула“ в техните акаунти в Gmail, от които е изпращала покани за присъединяване към социалната мрежа на всеки един човек, с когото притежателят на имейла се е свързал преди това.

~ Жалбата се отнася до функцията на LinkedIn, свързана с отправянето на покани на нови потребители „Да се свържат с хора, които познават“. След това потребителите получават автоматичен имейл, а по-късно и последващи такива. По думите на Кох обаче само вторият и третият имейл с покана нарушават потребителските права.

Ако бъде доказано, че LinkedIn наистина е извършвала подобни нарушения, това ще бъде огромен удар по репутацията на социалната мрежа.

През юни 2012 година срещу компанията беше предявен иск за нарушаването на паролите на 6,5 млн. потребители. Въпреки това през март миналата година компанията беше оправдана.

Подобно на Facebook, LinkedIn съхранява огромни обеми лична информация на сървърите си и затова сигурността на данните е приоритет. Въпреки огромните усилия на социалните мрежи и строгите политики в посока опазване на данните, външните заплахи продължават да са на дневен ред. Не липсват и случаи на успешни хакерски атаки.

Делата срещу LinkedIn и Google, а преди това и срещу Yahoo, повдигнаха редица нови въпроси за опазването на личната информация на потребителите.

По думите на съдията LinkedIn може да нарушила правото на публичност в Калифорния, което предпазва от присвояване на името на някого и ползването му без съгласие за търговски цели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *