Борсите в Истанбул и Атина пуснаха съвместен индекс

Делфин Щраус

Фондовите борси на Атина и Истанбул пуснаха съвместен индекс на акциите, който да улесни трансграничната търговия и да окуражи портфейлните инвестиции. Идеята се ражда преди почти десетилетие, когато Гърция и Турция загърбиха враждата и потърсиха по-тясно икономическо сътрудничество. Макар военновъздушните им сили все още да се спречкват над Егейско море, днес бизнес отношенията им са много по-спокойни.
Индексът Greece & Turkey 30 (GT30) ще включва 15 от най-големите и най-ликвидни акции на двата пазара – от банки и пивоварни до производители на играчки. Той ще се изчислява и поддържа от индекс компилатора STOXX Limited. И двете борси са потърсили контакти с конкуренти в региона, за да разширят инвеститорската база след спад в търсенето на акции в Гърция и фокуса върху правителствените облигации сред турските инвеститори.
Индексът ще се изчислява в евро и турски лири и ще се използва като база за фондове, търгувани на борсата, и деривати.
Националната банка на Гърция (НБГ) и турската Finansbank вероятно ще са първите, които ще пуснат продукти, базирани на индекса. През 2006 г. НБГ придоби контролния пакет акции във Finansbank.
От Finans Portföy, управител на активи, собственост на Finansbank, заявиха, че планират да пуснат фонд, търгуван на борсата, основан на GT30, макар все още да не са подали официална молба. Формалностите по лицензирането на истанбулската борса обикновено отнемат 2-3 месеца. НБГ обмисля подобен фонд, търгуван на борсата в Атина. Банките съставляват около 50% от пазарната капитализация на 30-те акции, листвани в понеделник, макар броят на включените банки да е ограничен до 4 от всяка страна. Хюсеин Еркан, председател и изпълнителен директор на Истанбулската фондова борса, заяви, че GT30 ще „даде видимост и на двата пазара“ и ще увеличи видовете продукти за портфейлните инвеститори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *