Няма ефект от социалните мерки у нас

България води европейската класация по ниво на бедност, показва доклад на Европейската комисия за ефекта от социалните мерки върху жизнения стандарт на населението. У нас той е най-слаб в целия ЕС.

22% от българите живеят под прага на бедността при 17% средно за съюза. По-тежко е положението само в съседна Румъния. Там под минимума са 25% от хората.
Най-малко бедни има в Чехия- 10%. Някои стари членки обаче отчитат нива, които се доближават до ситуацията у нас. В Испания и Италия например под прага на бедността живее 20% от населението, а в Обединеното кралство – 19%.
Ефектът от социалните плащания, в които не се включват пенсиите, у нас е минимален.
Те са намалили само с 15% риска от бедност, докато в държави като Швеция, Унгария и Дания цифрите са далеч по-оптимистични. Там социалните мерки са намалили този риск с 60%.
ЕК оценява риска от бедност на базата на това какъв дял от хората не успяват да плащат наема, ипотеката или сметките си за ток и парно. От значение е и каква част от тях не могат да си позволят нов телевизор или хладилник, да се хранят пълноценно или да отидат на почивка.
Най-честата причина за бедността в съюза е безработицата. Силно засегнати от нея са хората с ниска квалификация, самотните родители и имигрантите.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *