Борсите в САЩ затвориха със спадове от по над 1%

Водещите индекси борсата в Ню Йорк затвориха седмицата с отстъпления по над 1% на фона напродължаващия спад на цената на петролаи забавянето на китайското промишлено производство.

„Това започна преди около седмица. Спаднахме до нивата от октомври, което може би показва, че пазарът е бил надценен“, каза пред CNBC Хю Джонсън, председател на Hugh Johnson Advisors.

„Всеки обича да казва, че спадът на цените на петрола е добра новина за икономиката на САЩ. Истинският въпрос е, че това е наистина лоша новина за Русия и косвено – лоша новина за Европа, която прави много бизнес с Русия“, отбеляза Джонсън.

Индексът на волатилносттаChicago Board Options Exchange, по-известен катоVIX– мярката за несигурността сред инвеститорите, добави 0,1 на сто до 20,10 пункта, покачвайки се с почти 70% през тази седмица.

Големите новини от деня бяха продължаващият спад на цените на петрола и данните от Китай.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) намали прогнозата си за световното търсене на суровината през 2015 г.Потреблението ще нарасне с 230 000 барела на ден по-малко от очакваното през ноември според последната прогноза на базираната в Париж 29-членна организация.

Същевременно данните от Китай показаха, чепромишленото производствовъв втората по големина икономика в света се е забавило през миналия месец. Новината подсили загрижеността за Поднебесната империя и покачи залозите за отпускането на допълнителни стимули вблизкото бъдеще.

Комбинираната активност от китайските производители, добивни компании и комунални услуги е нараснала със 7,2% спрямо същия период на миналата година през ноемвриспоред последните данни на Националното статистическо бюро. Месец по-рано бе отчетен ръст от 7,7%, а пазарните прогнози бяха за ниво от 7,6%.

Допълнителни данни от петък показаха, чеинвестициите в градско недвижимо имуществоса се повишили с 15,8% от началото на годината – най-слабото темпо на разширение от повече от едно десетилетие.

Продажбите на дребнопък се покачиха с 11,7% през ноември в сравнение със същия месец на миналата година. Покачването надхвърли леко пазарните прогнози.

В САЩцените на едроотчетоха спад от 0,2% през ноември след cходното покачване в предходния месец.

Adobe Systemsдобави на 9,08 сто. Софтуерният производител заяви, че ще придобие фотографската компанияFotaliaза 800 млн. долара.

Доларът изгуби позиции спрямо валутите на основните търговски партньори на САЩ.Доходностите по щатските ДЦК пък спаднаха до рекордни дъна.

Деноминираните в долари активипък отчетоха отстъпления.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *