И Fitch лиши Франция от елитния рейтинг ААА

Рейтинговата агенция „Фич“ (Fitch) стана в петък последната от трите водещи компании в този сектор, лишила Франция от най-високата инвестиционна оценка ААА. Това става малко преди правителството да опита да прокара реформа на трудовия пазар и пенсионното осигуряване, която разчита да съживи икономиката.

Според „Фич“ обаче новият рейтинг АА+ със стабилна перспектива съответства по-точно на влошаващото се положение с публичните дългове и несигурната икономическа обстановка. Франция, която през първото тримесечие изпадна в лека рецесия, е с по-слаб икономически продукт, по-голяма безработица и бюджетен дефицит и потиснато търсене на стокита и услугите й в чужбина, обясняват от агенцията.

Преди нея още пред 2013г. елитния рейтинг ААА премахнаха S&P и Moody's – съответно, АА+ и Aa1 с негативна перспектива.

Анализаторите на „Фич“ смятат, че догодина дълговете на Франция ще достигнат 96% от БВП, а през 2017г. все още ще бъдат 92%. Плановете на правителството са да ореже разходите и да постигне след три години дългово ниво от 88% от БВП.

Въпреки това втората по големина икономика в еврозоната все още има достъп до евтино кредитиране – 10-годишните й облигации бяха през май с доходност под 1.65%, а в петък – 2.2%.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *