Бразилия и Уругвай се отказват от долара

Централните банки на Уругвай и Бразилия подписаха договор за намерение частично да се откажат от използването на долара във взаимните разплащания, съобщи южноамериканският телевизионен канал TeleSur.

В съответствие с договора страните планират постепенно да преминат към система на плащания в националните валути. Президентът на уругвайската Централна банка Марио Бергара заяви, че това ще съдейства за „финансовата интеграция в региона и намаляване на транзакционните разходи“. Подобен проект по отношение на средните и малки предприятия вече почти година действа между Аржентина и Бразилия.

Венецуелският президент Уго Чавес многократно е изразявал желанието си да се присъедини към него. Преди седмица държавните глави на страните от Боливарския алианс на народите от наша Америка /АЛБА/ взе решение на срещата в боливийския град Кочабамба да въведе от 2010 г. обща система за плащания при взаимните разплащания, получила названието СУКРЕ. Тя ще се превърне в основа за единна валута на страните от обединението.

В АЛБА влизат Боливия, Венецуела, Хондурас, Куба, Никарагуа, Еквадор, Доминиканската република, а също така две карибски държавици – Сент Винсент и Гренадини, а също Антигуа и Барбуда.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *