Преглед на печата

БСП: Насажда се истерия
в. Стандарт
Сергей Станишев като министър-председател не е прикривал, нито изнасял информации и доклади, подавани от ДАНС. Това се казва в позиция на БСП по повод скандала с доклада на ДАНС. От създаването на агенцията до края на мандата си Сергей Станишев е предавал и разпореждал за проверка на съответните органи всички получавани от него сигнали, информации и доклади. Ежедневно в кабинета на бившия премиер са постъпвали десетки материали, по много от които са правени и проверки от прокуратурата, твърдят още червените. „Станишев се надява заедно със сегашния премиер да предприемат необходимите действия, за да бъдат изяснени всички съмнения и подозрения около мними или явни доклади за злоупотреби“, пише още в позицията. Според БСП напоследък зачестявали случаите, в които се заиграва със „секретна“ информация, което насаждало излишна истеричност в обществото. Т.нар. доклад за корупция на бивши министри се оказа отчет за текущата работа на ДАНС, заявиха от БСП.

Червеният лидер вади бившите министри от соцбюрото
в. Труд
Лидерът на БСП и бивш премиер Сергей Станишев е решил да не включва министри от кабинета си в следващия състав на партийното ръководство – Изпълнителното бюро (ИБ), научи “Труд”.
В бюрото обаче щели да намерят място бивши зам.-министри като Димчо Михалевски, Ваня Добрева и Атанас Костадинов. Те щели да бъдат и говорителите на БСП по темите, съответно регионално развитие и местно самоуправление, образование и околна среда
Новата медийна политика на БСП, дело на секретаря Антон Кутев, предвиждала партията да има не само един “глас”, който да се произнася по всички проблеми, а да разполага с няколко говорители. Сегашният “глас” на “Позитано” 20 Корнелия Нинова също щяла да е сред тях.
За ролята на новия организационен мотор на соцпартията Станишев е харесал депутата Кирил Добрев. В новото ИБ щял да бъде и лидерът на младежкото обединение в социалистическата партия Явор Гечев.
Всеки вторник в соццентралата на “Позитано” 20 щели да продължат да заседават шефовете на обединенията на ветераните и на жените в партията – проф. Владимир Топенчаров и Катя Николова.
Формулата “без бивши министри” на ръководни постове щяла да помогне на Станишев безболезнено да се отърве от смятаните за “силните мъже” в БСП Румен Петков и Румен Овчаров. И двамата бяха министри в правителството – съответно на вътрешните работи и на икономиката.
Досега членове на ИБ бяха и бившите министри Стефан Данаилов и Михаил Миков. Ламбо заяви още на конгреса, че се оттегля от ръководните постове в партията. Преди форума и Петков отсече, че не вижда своето място в бъдещото ИБ.

Извънреден конгрес на БСП поиска
в. 24 часа
Бившият областен на Пловдив Тодор Петков, който е зам.-шеф на партията в града. Грешка било преизбирането на Сергей Станишев за лидер. Тогава трябвало да се тръгне към промяна, която да привлече хората.
Изборът за лидер миналата събота бил предрешен – сред тогавашните претенденти Станишев нямал алтернатива. Трябвал извънреден конгрес, за който партийните организации номинират кандидати за национален съвет и за лидер, макар че и тогава имало вероятност Станишев да спечели.

Спокойни избори за 18 кметове
в. Телеграф
Изборният ден в 18 населени места премина без сериозни нарушения. Най-сериозните оплаквания се оказаха за неправомерна агитация, разлепени плакати и др. Най-висока избирателна активност към късния следобед отчетоха жителите на село Дюлево, област Бургас. Там за своя избраник пуснаха вот 332 жители на селото, което прави 74% избирателна активност. 63% се оказа активността в село Раздол, община Струмяни, на частичния местен вот. И в двете най активни изборни места не са постъпвали сигнали за нарушения. Уникално нисък брой на гласовете бе регистриран в район „Източен“ на община Пловдив, където до 16,30 в съботния ден бяха отчетени едва 12%.

Кризата удари и Панаира на лукса
в. Стандарт
Икономическата криза помрачи Панаира на милионерите в Москва, който в миналото бе притегателен център за новобогаташите. Настроението на тазгодишното традиционно изложение на лукса не е празнично както в миналото, предаде АФП. Броят на участниците в панаира е намалял с 30 процента в сравнение с 2008 г. Продажбите на скъпи вили с цена от 3,5 до 8,4 милиона евро бележат спад. От изложението отсъстват шикозни марки. Няма ги големите луксозни автомобили Бентли и Ролс-Ройс. Цялата индустрия на лукса страда от кризата, коментира директорът по продажбите на компанията за яхти Мас Олег Макаревич. В потвърждение на тази констатация тази година панаирът на „Манежа“ е три дни, т.е. с един ден по-малко от миналата година.

Строежът на „Южен поток“ тръгва
в. 24 часа
Строежът на „Южен поток“ тръгнва през 2010 г., ако предварителните изследвания бъдат успешни, заяви руският енергиен министър Сергей Шматко, цитиран от ИТАР-ТАСС. Според него газовата тръба под Черно море към Европа не е конкурент на „Набуко“. „Идната година ще покаже кой проект има право на лидерство. „Южен поток“ има потвърдена ресурси и единно мнение от всички страни“, подчерта Шматко

Семинари за трупната думичка „честност“
в. Труд
В мир и peд протекоха вчера тук и там частичните кметски избори. Не щеш в изключенията от общата картина изпъкват някои доста забавни неща.
Внезапно изобилие на недъгави и незрящи избиратели лъснало 6 с. Добра поляна (виж на стр. 5). Застъпници напирали да влязат в тъмната стаичка кажи-речи с всеки трети – види се, за да гласува третият като здрав човек.
Другаде „забравили“ охранителни камери в избирателна секция. Още по другаде били забелязани автобуси с „туристи“ от Турция.
Не мина и без агитация в изборния ден. Такива едни дреболии…
У нас всички партии декларират, че са „за“ честни избори. Значи първата стъпка в тази посока е направена. Но както се е виждало неведнъж, а се видя и вчера, втората още предстои – с подходящи семинари да бъдат обучени местните активисти какво означава думата „честност“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *