БРИКС: Въвеждането на нова валута може да премахне зависимостта от долара

Джоузеф Съливан сподели, че емитирането на пари от БРИКС ще позволи на членовете на алианса да откажат долара и да търгуват с стоки и услуги, използвайки новата валута. Икономистът каза още, че новата валута може да бъде началото на края на управлението на долара, тъй като БРИКС е съставена от икономически силни страни в съответните си региони.

Той подчерта, че е реалистично да си представим БРИКС да използва само новата валута за търговия. Държавите членки на алианса биха могли да финансират изцяло своите сметки за внос с новата валута.

През 2022 г. БРИКС реализира търговски излишък в размер на $387 милиарда, най-вече благодарение на Китай.

Съливан заяви, че групата ще бъде готова да постигне ниво на самодостатъчност в международната търговия, което обикаля другите валутни съюзи в света.

Относно зависимостта на американското правителство от долара, за да държи другите държави в подчинение, Съливан каза, че реакцията на другите държави след финансовите санкции, наложени на Русия, показва, че използването на долара като оръжие ще става все по-неефективно.

Макар Съливан да вярва, че новата валута има потенциал да измести долара, той заяви, че все още ще е необходимо време, за да се детронира щатският долар.

Според мнозина, през 2023 г. ще се сблъскат с нарастващото движение срещу него, както и с нарастващия интерес към златото. Държавите от БРИКС планират да подкрепят новата си валута със злато, а не с щатския долар.

Авторът на книгата за лични финанси “Богат татко, беден татко” Робърт Кийосаки заяви, че ако доларът изгуби доминацията си в глобалната икономика, САЩ със сигурност ще се сблъскат с множество кризи, включително хиперинфлация, война и глад.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *