БРИКС запасят злато в опит да изпратят долара в заден план.

Групата БРИКС, съставена от пет големи развиващи се икономики, продължава да увеличава притежанието си на злато, като се очаква тази тенденция да продължи и в бъдеще. Според Франк Холмс, главен изпълнителен директор и главен инвестиционен директор на US Global Investors, това движение, особено значителното натрупване на злато от страна на Китай, подсказва, че световната икономика претърпява разцепление.

Страните от БРИКС надхвърлиха страните от Г-7 по дял в световната икономика на база паритет на покупателната способност, което впърви се случва в историята. Китай е увеличил своите резерви с над 102 тона злато според данните на Световния съвет по злато за тази година.

Анализаторите предвиждат, че златото ще играе ключова роля в процеса на създаването на нова валута, независима от щатския долар, който е служил като основна световна резервна валута в продължение на около 100 години. Твърди се, че страните от БРИКС са в начална фаза на създаване на нова платежна система и валута, за да се освободят от глобалната зависимост от долара.

Въпреки това, някои критици, включително милиардерът Чамат Палихапития, твърдят, че опитите на Китай да намали използването на долара ще бъдат безполезни, ако запази връзката на юана с долара.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *