БРИКС: Какъв риск представлява този съюз?

Държавите от алианса БРИКС активно предприемат мерки за промяна на ситуацията, като например отказ от щатския долар. Те изпълняват последователни инициативи и създават собствена валута с цел да изместят доминацията на долара.

Някои експерти обаче предупреждават за рисковете, свързани с разрастването на БРИКС. Китай настоява за разширяване на групата, което може да има положително въздействие върху дипломатическото влияние и търговското сътрудничество на страната, но може и да използва разрастването на БРИКС като инструмент за утвърждаване на своята власт на световната сцена за сметка на други държави.

Около 19 държави наскоро подадоха молби, официални и неофициални, за членство в групата, но разширяването на БРИКС има своите рискове, особено поради “китайския фактор”. Държави като Иран и Саудитска Арабия, които имат тесни връзки с Китай, активно се стремят да се присъединят към групата, но може да има опасения, че Китай ще използва това за утвърждаване на своята власт.

Сешадри Чари, експерт по външна политика, предупреждава, че идеята за превръщане на БРИКС във възможен анти-западен форум може да се корени в стратегията на Пекин да оспори търговския потенциал на САЩ. Затова е необходимо да се прояви предпазливост, за да се гарантира, че разширяването на БРИКС не ще се превърне в инструмент на Китай за утвърждаване на властта му на световната сцена за сметка на други държави. Бившият индийски посланик и върховен комисар Сумен Рей отбелязва, че присъединяването на още държави към блока ще стане само с консенсус, но също така предупреждава, че Китай може лесно да постигне този консенсус и да използва кампанията за включване на повече членове в БРИКС като ефективен начин за утвърждаване на своята сила на световната сцена спрямо САЩ.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *