БРИКС: Няколко държави подадоха заявленията си за присъединяване

В момента заявленията за присъединяване към БРИКС се оценяват въз основа на икономическите постижения на съответните държави. Ако някои от молбите бъдат одобрени, БРИКС, който понастоящем включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, може да се превърне в БРИКС+ до края на годината, което ще увеличи финансовата мощ на алианса.

Посланикът на Южна Африка в БРИКС, Анил Сооклал, сподели, че държави от Африка, Латинска Америка и Азия официално проявиха интерес към присъединяване към алианса и че в момента са в ход дискусии по въпроса. Сооклал изрази увереност, че има положителни отговори от страни, желаещи да се присъединят към БРИКС.

Към момента 13 държави от Африка, Латинска Америка и Азия са подали официални заявления или са се обърнали към лидерите на БРИКС, за да станат членове на нашата асоциация.

Подаването на тези официални заявления от 13 държави служи като положителна подкрепа за БРИКС. Предложението им за намаляване на зависимостта от щатския долар при глобални транзакции чрез въвеждането на нова валута получи подкрепата на международната общност.

Посланикът Сооклал коментира:

Това е вдъхновяваща новина за блока, тъй като показва доверието и увереността на глобалния юг в ръководството на нашата асоциация.

Това развитие още повече затвърждава убеждението, че много развиващи се нации на Изток желаят да намалят зависимостта си от щатския долар.

Какви други теми ще бъдат обсъдени от президентите на Русия и Южна Африка?

Двете страни планират да разширят сътрудничеството си в областта на мирното изследване на космоса, високотехнологичната и ядрената енергетика.

Според Сооклал Русия и Южна Африка имат много общи интереси и области, в които могат да работят заедно за взаимна изгода. Той смята, че фокусът ще бъде върху това как може да се увеличи икономическото сътрудничество, търговията и инвестициите.

Посланикът вярва, че може да се подобри сътрудничеството в областта на трансфера и обмена на технологии, както и комуникацията и социалното сближаване между двата народа.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *