БРИКС: Още 19 държави се присъединят към борбата срещу долара

Изглежда идеята за присъединяване към БРИКС се харесва на някои развиващи се страни. Според информацията, 19 държави са изпратили молби за членство към БРИКС.

В момента алиансът включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. През началото на юни, представители на държавите ще се срещнат в Кейптаун, Южна Африка, за да обсъдят възможното присъединяване на нови членове.

Според Анил Сооклал, посланик на Южна Африка в БРИКС, Саудитска Арабия и Иран са сред държавите, които официално са поискали да се присъединят. Други държави, които са проявили интерес за присъединяване, са Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн и Индонезия, както и две държави от Източна Африка и една от Западна Африка – които той не посочи.

Сооклал заяви, че целта на срещата е обсъждане на разширяването на БРИКС и условията за членство. 13 държави официално поискаха да се присъединят, а други шест поискаха неофициално. На всеки ден получават заявления за присъединяване.

По време на срещата в Кейптаун ще присъстват всички външни министри от петте държави членки.

Наскоро стана ясно, че президентът на Русия, Владимир Путин, и престолонаследникът на Саудитска Арабия, Мохамед бин Салман, са провели телефонен разговор, в който са обсъдили споразумението на ОПЕК+ за ограничаване на производството на петрол.

Присъединяването на богатата на петрол Саудитска Арабия към БРИКС може да увеличи тежестта върху щатският долар, тъй като страната може да накара европейските страни да плащат за „течното злато“ в новата валута на БРИКС.

Правителството на Аржентина сподели, че ще започне да плаща за китайския внос в китайски юани, а не в долари. Ако държавите от БРИКС успеят в посока на дедоларизацията, САЩ може да се сблъска с множество кризи, включително хиперинфлация, война и глад, според Робърт Кийосаки.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *