БРИКС: Пет държави готови да се присъединят още тази година?

По изявления на Пурнима Ананд, председател на Международния форум на БРИКС, Иран, Аржентина, Саудитска Арабия, Турция и Египет вече са подали молби за членство в блока. Ананд потвърди интереса на тези държави към присъединяване и спомена за подготовката им за молбите.

За последно се обсъждаше възможното разширяване на БРИКС, която все още работи по своите изисквания за дедоларизация. Тези усилия допринасят за нарастване на броя на държавите, които желаят да се включат в тези действия, като подобрят конкуренцията на световната икономика, доминирана от Запада.

Според руските медии, Саудитска Арабия, Турция и Египет вече са започнали необходимите процедури за присъединяване към БРИКС и активно се работи по тези молби. Тези три държави разполагат с голям потенциал за участие в блока, като Саудитска Арабия е собственик на 15% от световните петролни запаси, а Египет е ключов производител и износител на различни суровини, включително петрол. При присъединяването им броят на населението на БРИКС ще нарасне значително, като ще се достигне общо $220 милиона.

Разширяването на блока би довело до по-широко използване на валутата на БРИКС, която ще бъде от жизненоважно значение за вътрешното разплащане на държавите.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *