БРИКС потвърждават непроменената си позиция по отношение на американския долар

В интервю по време на конференцията Deutsche Goldmesse с канала Soar Financially в YouTube, партньорът в Matterhorn Asset Management Пипенбург се фокусира върху развиващите се пазари. Той заяви, че големите икономики активно се опитват да се отдалечат от господството на долара.

Действията на Федералния резерв на САЩ, като например повишаването на лихвените проценти, накараха държави като Китай и Русия да проучат алтернативни системи за разплащане, които не зависят от щатския долар. Пипенбург предполага, че освен Китай и Русия, 41 други държави следват този пример, потенциално водени от загрижеността за отношението на САЩ към Русия по време на конфликта в Украйна.

Растящата стойност на долара, дължаща се на повишаването на лихвените проценти от Пауъл, поставя по-голяма тежест върху останалия свят, което ги кара да се откъснат от неговата доминация. В това разминаване водещи държави са Азия, по-специално Китай и Русия. Те също така насърчават 41 други държави да извършват търговски разплащания извън щатския долар.

Въоръжаването на долара и заплахата за нефтодоларовия пазар и неговото търсене допълнително обтягат отношенията. Действията на САЩ, като например отстраняването на Русия от STR и SWIFT и замразяването на валутните й резерви, накараха други държави да преразгледат зависимостта си от долара и да проучат алтернативи.

Коалицията БРИКС, която включва Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, обсъжда създаването на глобална валута, която да не използва щатския долар. Съобщава се, че множество държави, сред които Саудитска Арабия, Иран, Аржентина, Обединените арабски емирства, Алжир, Египет, Бахрейн, Индонезия и две неназовани държави от Източна Африка и една от Западна Африка, са заинтересовани да се присъединят към тази инициатива.

Пипенбург смята, че макар юанът или друга валута не може да замени долара като световна резервна валута в близко бъдеще, съществува ясна тенденция държавите по света постепенно да се отдалечават от долара като основно надеждно средство за търговия. В световен мащаб се наблюдава отдръпване от разчитането на щатския долар при търговските и икономическите транзакции. Държавите активно търсят алтернативни системи за разплащане и проучват възможността за глобална валута, която да не е обвързана с долара. Пипенбург смята тази тенденция за необратима.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *