БРИКС: Списък на всички страни, които искат да се присъединят

Този ход направен от БРИКС привлече интереса на други страни от Изтока, които искат да намалят своята зависимост от американския долар и да подпомогнат своите валути. Много развиващи се страни от Африка, Близкия Изток и Югоизточна Азия проявиха интерес в присъединяването си към алианса. В момента се обсъжда разширяването на групата до БРИКС+, като решението ще бъде взето през август 2023 година.

Страните, които са изразили интерес към присъединяване към БРИКС, са:

Алжир, Аржентина, Бахрейн, Бангладеш, Беларус, Египет, Индонезия, Иран, Казахстан, Мексико, Никарагуа, Нигерия, Пакистан, Саудитска Арабия, Сенегал, Судан, Сирия, Тайланд, Тунис, Турция, Обединени Арабски Емирства, Уругвай, Венецуела и Зимбабве.

От тези държави, Алжир, Аржентина, Бахрейн, Египет, Индонезия, Иран, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства са подали официални заявления за присъединяване към алианса.

Следващата среща на върха на БРИКС е планирана да се проведе в Кейптаун, Южна Африка, през август 2023 година. Блокът от пет държави ще вземе колективно решение за въвеждане на нова валута за уреждане на световната търговия.

Това развитие поставя американския долар в несигурно положение, тъй като светът вероятно ще разчита по-малко на него. Този ход може да окаже допълнителен натиск върху долара, което може да доведе до негово спадане. Точните подробности за новата валута на БРИКС, като например нейното име, стойност и дата на пускане, все още не са известни, но това ще бъде обсъдено от членовете на срещата на върха на БРИКС.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *