БРИКС: Страхуват ли се Путин от арест на следващата връхна среща?

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, заяви, че решението за участието на Владимир Путин в БРИКС конференцията все още не е взето и ще бъде обсъдено по-късно. Въпреки това, Песков потвърди, че Русия е активен участник в асоциацията и ще продължи да спомага за нейното развитие.

От друга страна, заповедта за арест на Путин, издадена от Международния наказателен съд на 17 март, може да доведе до забавянето на решението за неговата участие. Ако президентът на Русия присъства на срещата на върха в Южна Африка, той може да бъде арестуван. Въпреки това, предполага се, че благотворните политически отношения между Русия и Южна Африка вероятно няма да доведат до такова развитие на събитията.

Междувременно, МНС издаде заповед за арест на Мария Лвова-Белова, комисар за правата на детето в Русия, която е обвинена в борба с украинските деца и тяхното прехвърляне в Русия. Русия отрече тези обвинения, като заяви, че благополучието на децата е нейният приоритет.

БРИКС е група от пет държави – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, която има за цел да създаде нова валута за международна търговия, която да замести щатския долар. Предстоящата среща на върха ще се фокусира върху постигането на тази цел. БРИКС се смята за антиамерикански съюз и цели да постигне по-голяма автономност на развиващите се страни в световната икономика.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *