Китай цели да замени щатския долар като световна резервна валута

Опасенията на Китай относно икономическите политики на САЩ

Китайският представител призова САЩ да преразгледат своите икономически политики, като настоя на това, че те могат да имат отрицателно въздействие върху развиващите се страни. Той също така изрази загрижеността си относно въздействието на американските политики върху други държави, като се спомена за срива на банки като Silicon Valley Bank, Signature Bank и Credit Suisse.

По думите на представителя, фалитът на тези банки и неуспехът на САЩ да управляват икономиката си са затруднили успешното развитие на развиващите се страни. Той спомена също, че много хора от международната общност споделят тези опасения и смятат, че икономическата политика на САЩ застрашава световната финансова стабилност.

Запазване на статута на долара като световна резервна валута

Представителят заяви, че значителна част от дълга на финансово затруднените държави е към САЩ. Това се дължи на политиките на правителството на САЩ, които са позволили на търговските кредитори да създадат финансова нестабилност.

Изказването на Джаред Бърнстейн, номиниран от президента Джо Байдън за председател на Съвета на икономическите съветници, показва, че Китай има опасения за това, как да отстрани щатския долар от позицията му на световна резервна валута. На въпроса на сенатор Бил Хагърти дали САЩ ще бъдат по-добре, ако доларът бъде свален от трона, Бърнстейн отговори категорично с „не“.

Бърнстейн, който преди това е бил главен икономически съветник на Байдън, смята, че САЩ трябва да запазят статута на долара като световна резервна валута. Той посочва, че това е от решаващо значение по ред причини, като възможността за налагане на санкции, както САЩ направиха срещу Русия.

Интегритет на долара и проблеми с прекомерните разходи

Бърнстейн признава, че ролята на долара като световна резервна валута има своите недостатъци. Един от тях е, че износителите от САЩ могат да се сблъскат с увеличени разходи за износ и загуба на приходи поради стабилността на долара.

За да защитят цялостта на долара, Бърнстейн и Хагърти са съгласни, че САЩ трябва да повишат тавана на дълга си, като същевременно решат проблемите с прекомерните разходи и фискалната отговорност. Бърнстейн смята, че неизпълнението на задълженията по държавния дълг като политически инструмент би било в противоречие с техните цели.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *