БРИКС: Увеличава се интересът към идеите на съюза от страни в света

Наледи Пандор – министър на външните работи на Южна Африка, направи публично изявление във връзка с укрепването на партньорствата за по-справедлива и равноправна глобална система. Тя подчерта значение на създаването на влиятелни съюзи в сътрудничество с Организацията на обединените нации за насърчаване на приобщаваща и перспективна международна програма за развитие. Пандор изтъкна потенциала на БРИКС да поеме такава трансформираща роля.

Южноафриканският министър на външните работи описа БРИКС като коалиция от нововъзникващи икономики и развиващи се страни, които се стремят да дадат своя принос на световната сцена, като по този начин облагодетелстват глобалния Юг. Тя отбеляза, че БРИКС привлече значително внимание от страна на много държави, а шерпите усърдно работят за формиране на отговора на групата. Очаква се лидерите на БРИКС да дадат окончателни насоки по този въпрос в края на срещата на върха, която вече е започнала.

Пандор отбеляза, че нараства интересът към този алианс, както и търсенето на съвременна, приобщаваща и многополюсна платформа в световен мащаб, която дава приоритет на колективното благосъстояние. Тя допълни, че южноафриканската страна е доволна от напредъка и устойчивостта на Новата банка за развитие на БРИКС и сърдечно приветстват новите й членове. Банката улеснява страните членки в осигуряването на финансиране за инфраструктурни проекти, подпомага развитието на регионални вериги за създаване на стойност и насърчава местния производствен капацитет.

В изявлението Пандор представи и тазгодишните приоритети на БРИКС, като сред тях са създаването на партньорства за справедлив преход, модернизиране на образованието и развитие на уменията за бъдещето, разкриване на възможности чрез AfCFTA (Африканска континентална зона за свободна търговия), засилване на икономическото възстановяване след пандемията и укрепване на многостранността. Пандор приключи, че страните от БРИКС имат за цел да укрепят съюза и да осигурят успешна среща на върха през август.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *