БРИКС: Ще се присъедини ли Египет към съюза?

БРИКС е абревиатура за пет от най-важните икономики в света – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка. Тези държави работят заедно, за да създадат собствена валута и да намалят влиянието на САЩ в световната търговия. Организацията привлича все повече държави, включително Египет.

Египет се интересува от БРИКС от две години. Това се дължи на спекулации за нова валута и идеята за финансова система, която не е свързана с долара. Това ще помогне на египетската икономика да се справи с проблемите с ликвидността и да отговори по-ефективно на глобалните кризи.

Египет също иска да установи повече търговия с националните валути на другите държави. Този въпрос е обсъждан на срещите на върха на БРИКС, които Египет участва вече от две години. През март тази година Кайро заема място в Новата банка за развитие, което е първа сигурна стъпка за присъединяване на държава към БРИКС. ОАЕ, Бангладеш и Уругвай са направили същото.

Въпреки влошаващата се икономика и слабата суверенна валута, Египет изглежда предпочита БРИКС като начин за решаване на паричните си проблеми. Предстои да видим дали още държави ще се присъединят към алианса и дали ще се формира нова валута. Едно е сигурно – включването на нови държави в БРИКС ще бъде актуален въпрос на предстоящата среща на върха в Южна Африка.

Източник: Cryptodnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *