БРИК: бъдещето на новия световен икономически ред

На срещата на върха Бразилия, Русия, Индия и Китай успяха да намерят общите въпроси за сътрудничество – борбата с протекционизма и коригиране на световната финансова архитектура, коментира „Ведомости“.

Лидерите на Бразилия, Русия, Индия и Китай (БРИК) се договориха на срещата в Екатеринбург да пристъпят към разработването на параметрите на нова световна финансова архитектура (разработването на мерките е поръчано на министерствата на финансите и централните банки на страните) и се обявиха за отмяна на протекционизма в земеделието.
Групата подкрепя и ускоряването на преговорите от кръга Доха в рамките на Световната търговска организация (СТО)за радикално намаляване на многомилиардните субсидии в земеделския сектор, които изкривяват условията на търговия и препятстват развитието на земеделското производство в развиващите се страни.
„Намирането“ на нова световна валута и трансформиране на голяма част от валутните резерви на групата в други дългови финансови инструменти, което по-рано анонсира помощникът на президента на Русия Дмитрий Медведев Аркадий Дворкович, така и не се случи. По думите му,Москва е очаквала да чуеот партньорите си отговор на своите предложения, но подобни възможности за момента само се обсъждат, уточни за „Ведомости“ представител на финансовото министерство.
Страните с преходна и развиваща се икономика трябва да имат по-голям глас и представителство в международните финансови институции, се казва още в комюникето, разпространено след края на срещата. В документа също се говори за необходимостта от реформиране на ООН и повишаване на статута на Индия и Бразилия в тази организация.
Форумът беше необходим, за да се „напипат“ общите позиции по ключовите въпроси в световната икономика, смята Ярослав Лисоволик от Deutsche Bank. Три страни отгрупата и по-рано активно се застъпваха за равноправие в международните икономически отношения, сега към тях се присъедини и Русия, уточни той.
След срещата в световните медии се появиха и защитиха две противоположни мнения. Първото: БРИК няма бъдеще:групата ще се запази като неформален клуб както по форма, така и по съдържание, заяви за „Файненшъл Таймс“ Евгений Ясин. Различията между тези страни са огромни, затова на тях ще им бъде трудно даобединят икономическите си позиции,допълни иМартин Волкър от A. T. Kearney. На износителите на енергоресурси Русия и Бразилия са им изгодни високите цени на енергоносителите, докато на Индия и Китай, като производители на готова продукция и услуги аутсорсинг – тяхното понижаване.
Второто – точно обратното на първото: групата има имного общо: именно тези държависа най-големите сред развиващите се икономики, които ще определят хода на развитие на световната икономика.
Идеята зе БРИК „роди“ главният икономист на Goldman Sachs Джим О Нийл през 2001 г., припомня“Ведомости“.Той обедини тези страни в една група и предсказа, че Бразилия, Русия, Индия и Китай ще изпреварят водещите световни икономики през 2050 г. и ще станат фундамент на новия глобален икономически ред. Световната криза усили конкурентните преимущества на БРИК и ще позволи на китайската икономика да изпревари САЩ, а на БРИК – да задмине Г-7 по обем на БВП в по-кратки срокове – още през 2027 г., прогнозира той в интервю за Ройтерс.
Според прогнозата на Goldman Sachs, свиването на световната икономика ще достигне 1,1%, докато страните от БРИК щерегистрират ръст от 4,8%. Въпреки общата положителна прогноза за БРИК, структурите на икономиките и показателите вътре в самата групата силно се различават. Според прогнозата на Международния валутен фонд (МВФ), на плюс след приключване на годината ще се окажат икономиките на Китай (6,5%) и Индия (4,5%), Бразилия и Русия пък ще отчетат спад със, съответно, 1,3% и 6%.
Най-високикономически ръстсред държавите отБРИК през следващата година щепостигне отново Китай: 8,3% през 2009 г. и 10,9% през 2010 г., прогнозира Goldman Sachs, при ръст на световната икономика от 3,3% през 2009 г. Средните темпове на растеж на Китай през 2011-2050 г. ще достигнат 5,2%, на Индия – 5,2%, на Бразилия – 4,3%, ина Русия – 2,8%.
Срещата на лидерите на страните имаше политически контекст, смятат експертите. Китай иска да намали глобалната доминация на САЩ, но това е възможно само с помощта на създаването на сериозен политически алианс с останалите страни, заяви за „Файненшъл Таймс“ Давид Цвайг, директор на хонконгския Център за многостранно сътрудничество на Китай.
Следващата срещана високо равнище на лидерите на държавите от групата ще се състои през 2010 година

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *