Британската икономика се е свила с над 20% през април

Британската икономика се е свила с 20,4 процента през април, първият прекаран пълен месец в Обединеното кралство след въведената карантина в края на март. Откакто се води статистика никога не е регистриран такъв срив.

Кога Борис Джонсън ще възобнови икономическата дейност на ...

От националната статистика съобщиха, че „историческият срив“ е засегнал на практика всички сфери на икономическа активност. Анализатори все пак се опитват да бъдат оптимисти с аргумента, че най-лошото се е случило вече през април и нещата би трябвало да се подобрят със започналото облекчаване на мерките през май.

Свиването на икономиката е три пъти по-голямо от това през финансовата криза от 2008-09 година, информира bnr.bg.

Ограничени промени в карантината на Острова - NOVA

„Това е напълно безпрецедентно. Мащабите и внезапността на икономическия срив са безпрецедентни в икономическата статистика“, каза експертът от Националната статистика Джонатан Атоу.

Той посочи, че всички сфери на икономиката са сериозно засегнати, но най-сериозно заведенията, образованието, здравеопазването и продажбата на автомобили.

Производството и строителството бележат голям спад, като най-засегнати са производството на коли и строенето на жилища.

Три години необходими на британската икономика да се възстанови от ...

Търговията с останалата част от света също е много засегната от пандемията. Данните за тримесечието, смятано от февруари до април, показват свиване на икономиката с 10,4 на сто.

Лошата новина идва в момент, когато стана ясно, че на близо 9 милиона работници в страната заплатите се изплащат от правителството, като броят на регистриралите се за получаване на помощи като безработни през април е скочил с над 850 000 до 2,1 милиона души.

Без намесата на правителството тези данни щяха да са много по-страшни.

Министърът на финансите Риши Сунак каза, че подобно на много други страни по света коронавирусът е засегнал сериозно икономиката на Великобритания. Той изрази надежди, че от понеделник, когато могат да отворят всички останали магазини, ситуацията ще започне да се нормализира.

Пловдивчани пазаруват като за последно, количките свършиха С...

Премиерът Борис Джонсън също е оптимист:

„Не съм изненадан от данните, тъй като Обединеното кралство е силно зависимо от услугите, които пък зависят до голяма степен от човешките контакти. Бяхме лошо засегнати, но ние сме невероятно корави и изобретателни и ще се възстановим“.

Министърът на финансите в сянка Анелиз Додс обаче предупреди, че данните показват, че британската икономика се свива по-бързо от другите икономики по света.

Статистиката засилва натиска върху правителството да облекчи карантината по-скоро, но това е в разрез с предпазливия подход за избягване на втора вълна на пандемията.

Надигат се гласове да се следва примера на страни като Германия и Франция, които предложиха специфични пакети за подпомагане на хората.

Стагнация на британската икономика в началото на годината - Бизнес ...

Икономистите очакват още по-голям спад за периода април-юни, който ще потопи страната в дълбока рецесия.

Андрю Уилшарт от Capital Economics заяви, че макар и периодът на най-ниска икономическа активност да е отминал след започналото  облекчаване на карантината през май, фискалната цена на колапса и увеличението на безработицата над 8 процента тепърва започват да се проявяват.

 

 

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *