Кои държави са най-уязвими по време на пандемия

Огромното по брой население в Япония, Италия и Гърция е изложено на голям риск, но за демографски по-слабите страни в Близкия и Източна Европа притесненията са още по-големи. Ето кои са те според Euromonitor.com.

Токио е най-иновативният град в света

Ситуацията допълнително се усложнява от урбанизацията, която съсредоточи почти цялото население в големите градове, което улеснява разпространението на вирусната зараза. Всъщност социалното дистанциране е обявено като ефективен начин за избягване на бързото предаване на вируса, но е трудно приложимо в гъсто населени градове и държави.

Япония отчита най-високата смъртност в света поради заболявания на дихателната система.

Повече от една пета от населението на страни като Япония, Италия и Гърция е на възраст над 65 през 2019 г., а както знаем, възрастните хора са най-силно изложени на риск. Отчасти поради застаряващото си население Япония вече има най-високата смъртност от заболявания на дихателната система в света, въпреки че страната има много добре функционираща здравна система, информира infostock.bg.

Токио е градът на бъдещето - Екзотик Холидей

За сравнение смъртността от респираторни заболявания в Италия е по-ниска, отколкото в Япония, Гърция и Португалия. Въпреки това болниците не разполагат с достатъчно легла, което беше и сред причините за огромната смъртност от COVID-19 в Италия.

Провеждат се множество тестове в гъсто населени градове като Лондон и Барселона.

Гъстотата на населението определено е мярка за това колко бързо се предава вирусът, тъй като в гъсто населените градове по-лесно се разпространяват заразите.

Градове като Лондон и Барселона бяха изправени пред голямо предизвикателство, тъй като населението им е средно около 1900 души на кв. км. Социалното дистанциране големите градове се оказва сложно, защото по-голямата част от хората живеят в апартаменти. За разпространение на заразата може да се даде като причина и ползването на обществения транспорт, но това е почти невъзможно да се избегне.

Лондон с план за вдигане на карантината - Заразата - Стандарт Нюз

Станахме свидетели на пагубното въздействие на вируса в италианските и испанските градове именно заради гъстото население. Например в Милано и Билбао 23% от населението е на възраст над 65 години – сравнително високи цифри в сравнение с други европейски градове като Стокхолм (16%) и Париж (15%).

Но от друга страна и в малките градове има риск, защото там по-голямата част от населението са възрастни хора. Например в италианския крайбрежен град Генуа през 2019 г. около 29% от населението е на възраст над 65 години. Това затруднява здравната система в провинциите и води до недостиг на легла и адекватно лечение.

А в страните от Близкия Изток и Източна Европа има други фактори, които пречат на ограничаването на заразата.

Например хората с диабет са по-податливи на заразяване. В Китай беше съобщено, че тези хора са имали много повече усложнения и са починали. Диабетът е сериозен проблем в страните от Близкия изток. Поради липсата на здравословно хранене и слабата физическа активност през 2019 г. 18% от хората в Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Египет са се разболели от диабет.

Високото кръвно налягане също е рисков фактор при на COVID-19, показва проучване, публикувано в The Lancet, популярно медицинско списание, през март 2020 г. Здравословните проблеми не спират дотук. Населението в Източна Европа има значително по-висок процент на хипертоници в сравнение с други региони. Това може да се дължи на генетични фактори, но здравословните навиците също играят важна роля. Почти 30% от хората в Естония, Латвия, Украйна и Литва имат високо кръвно налягане и са изложени на по-голям риск от разболяване с COVID-19.

Украйна започва масова приватизация - Money.bg

Пандемията подчерта значението на здравеопазването и вероятно след нея правителствата ще обърнат по-голямо значение на здравната система. Сега може да се наложи някои от градовете и държавите да увеличат броя на болничните легла, защото населението им е застаряващо.

Според  Euromonitor International’s Health and Nutrition Survey през 2019 г. все повече хора започнат да се грижат за здравето си. Вече много повече хора спортуват, така че 63% от всички анкетирани в световен мащаб са избрали физическите упражнения като начин да се грижат за здравето си. Ето защо продуктите и услугите, които помагат на спортуващите, ще нарастват все повече.

 

 

 

financebg.com

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *