Британската лира достигна 3-месечен връх спрямо еврото

ФУНДАМЕНТАЛЕН КОМЕНТАР

Британската лира се търгува близо до 3-месечен връх спрямо еврото след началото на днешната европейска търговска сесия. Малко по-късно през деня Английската централна банка и Европейската централна банка ще преразгледат монетарните си политики. Новините след срещите на монетарните институции ще се очаква да бъдат ключови за посоката на двете водещи европейски валути.

Положителните данни от Великобритания помогнаха на британската лира да поскъпне в 6 последователни сесии спрямо еврото. Подобрената макроикономическа среда на Острова изостри спекулациите около водената от председателя на Английската централна банка политика. Въпреки уверенията, че основният лихвен процент няма да бъде променян преди безработицата в страната да падне под целевите 7%, пазарните участници са склонни да заложат на лирата, предполагайки, че вдигането на лихвата ще се случи по-рано от предвиденото.

В подкрепа на тази тези работеха вчерашните икономически данни от Великобритания, които показаха, че активността в сектора на услугите в страната се е подобрила с най-бързия темп на растеж от 2006 г. насам.

Данните от еврозоната също бяха добри, макар и само да потвърдиха предварителните очаквания. Коригираният брутен вътрешен продукт на 17-те държави-членки на валутния блок потвърди, че през второто тримесечие на годината еврозоната се е разширила с 0,3% спрямо първите три месеца на годината, слагайки по този начин официален край на най-продължителната рецесия в региона.

Срещите на двете централни банки на Стария континент обаче остават до известна степен в сянката на утрешните новини за заетостта в САЩ. Пазарните участници очакват с огромен интерес данните на Министерството на труда, тъй като те трябва да отговорят на въпроса, дали американската икономика вече е набрала достатъчно възходяща инерция, за да може да продължи да се подобрява без помощта на финансовите стимули, прилагани от Федералния резерв на САЩ.

Срещата, на която Фед ще преразгледа монетарната си политика е насрочена за 17-18 септември. Стимулите ще бъдат редуцирани от сегашните 85 млрд. долара месечно на 65 млрд. долара, сочат резултатите от предварителните допитвания до икономисти.

Едно евро се разменя днес за около 0,8425 британски лири. Това е най-високата цена за стерлинга от 17 май насам. Двойката EUR/USD остава под съпротивата на 1,3200 и близо до последното 6-седмично дъно при 1,3137, до което се потопи във вторник.

ТЕХНИЧЕСКИ КОМЕНТАР

EUR/USD

Отваряне – 1,3191; Връх – 1,3196; Дъно – 1,3137; Затваряне – 1,3170

Техническата фигура „Тъмен Облак” (Dark Cloud), която се наблюдава в крайни фази на възходящи движения, се оказа основен фактор за обръщане на посоката и поскъпване на долара.

Щатската валута е в добра позиция за формиране на по-дълбока корекция при пробив под дъното от миналата седмица при 1,3171.

GBP/USD

Отваряне – 1,5555; Връх – 1,5645; Дъно – 1,5552; Затваряне – 1,5618

Върхът, който двойката формира на 21 август при 1,5717, се оказа повратна точка, в която доларът ограничи спадовете и започна да набира инерция. Техническата фигура „Падаща звезда” (Shooting Star) усили допълнително ръста на щатската валута.

Валидността на низходящият тренд преминава през тест и пробив на възходящата тренд линия, построена по дъната от месец юли насам.

USD/JPY

Отваряне – 99,56; Връх – 99,80; Дъно – 99,30; Затваряне – 99,71

Опитите на йената за по-дълбока корекция намериха бързо връхна точка и щатският долар отново взе инициативата. В средата на август двойката формира техническата фигура „Биче поглъщане“ (Bullish еngulfing), която се наблюдава в крайни фази на низходящи движения.

Вероятно предимството ще остане за американската валута, след като дори низходящата тренд линия, построена по върховете от месец май насам, бе преодоляна.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *