Повече заети, но работят по-малко

Производителността на труда в България е намаляла за първи път от края на 2009 г. През периода април – юни всеки трудещ се е изработил с 0,9% по-малко продукция спрямо същото тримесечие на 2012 г. Това показват предварителните данни Националния статистически институт (НСИ), обявени вчера.

През последните 3 години продуктивността на работещите се увеличаваше неизменно с между 2% и 8% годишно. Това беше съпроводено с намаляване на заетостта и ръст на безработицата.

Според Петър Ганев от Института за пазарна икономика причината за спада на производителността на труда е започналото възстановяване на работните места и заетостта. “В началото на кризата работодателите съкратиха нискоквалифицираните си кадри. Това доведе до ръст на производителността. Сега се наблюдава обратният процес, тъй като тези хора стават по-активни и голяма част започват да си намират работа”, коментира Ганев пред “Труд”.

Според икономиста намаляването на производителността на труда не е тревожно и няма да се превърне в дългосрочна тенденция. “По-важно е възстановяването на работните места”, смята Ганев. Данните на НСИ показват, че през второто тримесечие заетите са били 3,515 млн. души – с около 120 000 повече спрямо същия период на 2012 г. Това обаче не е намалило безработицата. Даже напротив – броят на безработните се е увеличил.

Обяснението за едновременния ръст на безработицата и заетостта е в огромния брой икономически неактивни българи, които са започнали да си търсят работа.
Над половината от заетите са в сектора на услугите. В индустрията се трудят 24,6%, а в аграрния сектор – 21,2% от работещите. От април до юни на един работещ българин се падат по 5517 лв. от текущия обем на БВП. За 1 час всеки е изработвал средно 13,20 лв.

Най-ефективен е трудът в индустриалните предприятия. Всеки зает в сектора е произвеждал средно по 14,30 лв. на час. Брутната добавена стойност в земеделието е почти 4 пъти по-ниска. Един земеделец изработва средно по едва 3,60 лв. В услугите се създават по 11,20 лв. на час. Селското стопанство обаче е единственият отрасъл, в който делът на работещите през второто тримесечие се е увеличил.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *