Британската лира с ново рекордно дъно срещу еврото

Британският паунд удари ново рекордно дъно срещу еврото, воден от песимизма около изгледите за икономиката на страната. Днес инвеститорите реагираха отрицателно за британската валута на новината, че цените на жилищата на Острова продължават да пропадат.
Натискът върху лирата доведе до ръст на еврото до 1,029 GBP/EUR, което е ново рекордно дъно за британската валута. Това кара мнозина анализатори да прогнозират поскъпване на единната валута до ниво на паритет спрямо лирата в съвсем близко бъдеще.
Според оценки на Hometrack цените на жилищата в Англия и Уелс са паднали с 8,7 на сто през декември, а очакванията са за спад с още 12 на сто през идната година, съобщава ВВС. В същото време от Централната банка съобщават, че домакинствата са вложили нетно 5,7 млрд. лири за погасяване на ипотечните си заеми през третото тримесечие на годината. Показателят на институцията измерва чистите парични потоци между банковата система и домакинствата.
Това означава, че спестяванията на населението се топят за погасяване на съществуващите задължения, тъй като повечето домакинства очевидно са притиснати от по-високите лихвени проценти по кредитите. За сравнение, през третото тримесечие на миналата година се е наблюдавало теглене на кредити в размер на 11,14 млрд. лири.
Тенденцията за насочване на спестяванията към погасяване на задължения кара анализаторите да очакват нови проблеми за британската валута. Само преди година с един паунд можеше да се закупят 1,5 евро, а през 2000 година, когато беше върхът на лирата, курсът беше 1,7 GBP/EUR.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *