Британските пенсионери са направо за окайване

Броят на пенсионерите във Великобритания, живеещи в бедност, е сред най-високите в Европа, като надхвърлилите 65 г. в по-бедни страни като Румъния и Полша живеят по-добре, пишат вестниците. “Дейли телеграф“ и “Дейли мейл“, позовавайки се на официални данни.
Близо една трета от британските пенсионери са изправени пред бедност – същото равнище като в Литва, сочат данните, оповестени от благотворителни организации въз основа на статистиката на ЕС, пледирайки държавата да окаже по-голяма помощ на по-бедните пенсионери.
Пенсионерската бедност в Обединеното кралство надвишава с повече от една трета средното европейско равнище.
Пенсионерите, много от които разчитат на приходи от спестовни сметки, бяха особено тежко засегнати от острия спад на лихвите. Борсовите сривове също намалиха стойността на пенсионните схеми.
Повишаването на общинските данъци също ги засегна особено тежко, отбелязва “Дейли телеграф“.
По официална дефиниция бедни са онези, които живеят с доход по-малък от 60% от средното национално равнище.
Според Евростат 30% от британските пенсионери са в тази категория, също колкото в Литва, докато в Германия са 17%, във Франция – 13 %, а в – Чехия 5%. Само Кипър има по-високо равнище на пенсионерска бедност, отбелязва “Дейли телеграф“.
Латвия и Естония са с 33%, Гърция – 23%, Румъния – 19%, България – 18%. Франция и Холандия – 10%, Полша – 8%, пише в сайта си “Дейли мейл“.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *