Всеки дърпа баницата към себе си, дори да е германска

Германската министърка на здравеопазването Ула Шмит бе подложена на кръстосан огън да обясни защо е използвала служебната си лимузина заедно с шофьора, за да отиде на почивка в Испания, където автомобилът бе откраднат. Това предаде Ройтрес, цитирана от БТА.
Как така мерцедесът S-класа на министърката се е оказал в Испания?, пита днес вестник „Билд ам Зонтаг“, обобщавайки общото отношение към случая в Германия, където зорко се следи за правилното изразходване на обществени средства, отбелязва Франс прес.
Крадците взели ключовете от хотелската стая на шофьора край Аликанте, каза говорителка на здравното министерство, уточнявайки, че Шмит използвала мерцедеса за официални срещи с пенсионирани германци, живеещи в Испания. Германски медии съобщиха, че Шмит платила полета си до Аликанте, а шофьорът докарал лимузината в Испания от Берлин.
Политици от опозицията настояха министърката от Германската социалдемократическата партия (ГСДП) да представи повече подробности по случая, който може да навреди на ГСДП, изоставаща с над десет пункта в социологическите проучвания след консерваторите на Меркел преди федералните избори на 27 септември.
Предсетелят на бюджетната комисия в Бундестага Ото Фрике призова Шмит да отговори кой от ангажиментите й е наложил използването на служебната кола заедно с шофьора в Аликанте и защо транспортът не е бил уреден от посолството. Германската асоциация на данъкоплатците също атакува министърската. Искаме официално обяснение защо служебната й кола е трябвало да измине 5000 километра из Европа. Парите на данъкоплатците не би трябвало да се пилеят за осигуряване на комфорта на министрите, заяви пред „Билд ам Зонтаг“ ръководителят на асоциацията Райнер Холцнагел.
Според говорителката на министерството по време на почивката си в Аликанте Шмит използвала за частни нужди кола под наем. През 2002 г. в Германия се разрази скандал, след като стана известно, че министърът на отбраната Рудолф Шарпинг използвал нееднократно самолети на въоръжените сили, за да посещава приятелката си на испанския остров Майорка. Впоследствие Шарпинг бе уволнен, след като се оказа замесен и в други скандали. Същата година от постовете им бяха освободени няколкто депутати, тъй като използвали за частни цели самолетни бонуси, натрупани при полети по повод служебни командировки.

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *