Пшеницата от новата реколта е с добро качество

Без ценови промени спрямо предходната седмица приключи 30-та редовна търговска сесия на Пловдивска стокова борса, проведена в периода 22-24 юли. Ценовото „лице“ на зърнения борсов кръг се оформя от предложенията за покупка на хлебна пшеница и пивоварен ечемик, като и при двете основни селскостопански култури котировките за покупка са в границите 180 – 200 лв/т без ДДС. Независимо обаче от обстоятелствата, че реколтата от ечемика е прибрана на 100%, а жътвата на пшеницата е на финалната права, предлагането им все още не намира борсово проявление.

Очакванията на зърнопроизводителите са, че не по-малко от половината пшеница ще бъде с добри хлебопекарни качества, което ще им даде основание да търсят и по-добра цена за нея. Нагласата на мелничарите обаче очевидно не е за много по-висока цена изкупна цена на суровината за насъщния в сравнение с настоящата, тъй като актуалните им котировки „продава“ за брашното са непроменени от края на м. март тази година и са 366,67 лв/т без ДДС за тип 500, 350 лв/т без ДДС за тип 700 и 250 лв/т без ДДС за тип 1150.

Дефицитността на зърнения пазар се допълва и от търсенето, макар и не на големи количества, на маслодаен слънчоглед. Котировката му „купува“ е 360 лв/т без ДДС, но според брокерите насрещни предложения за продажба няма да се появят преди прибирането на реколта 2009, която към този момент се очертава като добра. На този фон стабилни продължават да предложенията за продажба на българско олио в РЕТ в границите 1,66 – 1,75 лв/л без ДДС и на вносно – на 2,17 – 2,21 лв/л без ДДС. Наливно слънчогледово масло пък се търси при 1000 лв/т без ДДС.

По време на борсовата сесия брокерите, макар и неофициално, изразиха своите надежди за поява на борсов пазар на рапица. Според тях сериозни предпоставки за това са, от една страна, увеличаващите се в последните години площи, засети с тази маслодайна суровина, а от друга страна – наличието на създадени сериозни производствени мощности в страната за преработката й до биодизел. Интересна интрига се заформя около бъдещата стартова цена на царевицата в световен мащаб. Засега тя варира от 165 лв/т без ДДС в Чикаго (121 $/тон) до 260 лв/т без ДДС в Париж (133 €/тон).

Финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *