Британското ипотечно кредитиране е „неуправляемо”

Ипотечното кредитиране във Великобритания е достигнало неуправляеми нива и трябва да се свие като част от националния продукт, за да могат жилищните кредити да бъдат отново рентабилни, пише британският Daily Telgraph, цитирайки ново проучване.
Според годишен доклад на Cap Gemini, Unicredit и EFMA ипотечното кредитиране в страната е „преминало разумните граници”, като обемът е около 86% от БВП, или около 1,2 трлн. паунда. Според доклада устойчиво ниво би било 60% от БВП.
„Мащабът на ипотечното кредитиране във Великобритания е неуправляем”, коментира Андрю Шийън, консултант в Cap Gemini, участвал в изготвянето на доклада. „С нарастването на БВП ипотечното кредитиране трябва да намалее до около 60% с времето.” Ипотечното кредитиране във Великобритания се понижи с 26,6% между първата половина на 2007 г. и същия период на 2008 г.
Показателят за САЩ е дори още по-лош, тъй като там обемът на ипотечните кредити се равнява на 104% от БВП. Според доклада „основното обяснение за това е неконтролируемото поскъпване на цените на жилищата”.
Въпреки ръста на кредитирането ипотеките в момента продължават да представляват губещ бизнес за банките в редица страни, включително и за Великобритания, поради свиването на нетния лихвен марж вследствие на високата конкуренция. Въпреки че в последно време маржовете се възстановяват, разходите за финансиране, увеличеният риск от фалити и строгите регулации ще ограничат рентабилността на ипотечното кредитиране през следващите години, се казва в доклада.
„Много малко ипотеки днес генерират някаква печалба за (британските) банки”, казва Шийън.
Купувачите на първи дом и кредитополучателите с по-лоша кредитна история може да се превърнат в жертви на реформите в областта на ипотечното кредитиране. Според доклада банките смятат да увеличат още повече разграниченията в своята ценова политика според риска за всеки клиент.
Докладът е базиран на 203 кредитни институции в 26 държави, които представляват около 80% от кредитната активност в съответните страни.
„Много малко правят онова, което е необходимо днес”, се казва в доклада по отношение на кредитните институции. „Способността на кредитните специалисти да оцелеят самостоятелно е под въпрос.”

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *