Газпром пак плаши със спиране на газа

Руският газов монополист Газпром предупреди Украйна, че ако планира модернизация на газопроводната си система, без да се консултира с Москва, това незабавно ще се отрази на доставките на газ за Европа, съобщи Ройтерс.
Украйна поиска финансова помощ от Европейския съюз за обновяването на остарялата си газопроводна система. Предложението обаче разгневи Кремъл и премиерът на Русия Владимир Путин заяви, че страната му ще преразгледа отношенията си с ЕС, ако интересите й се пренебрегват.
От Газпром са заявили късно в сряда, че всяка промяна в газопроводната система на Украйна, построена като част от общата система на бившия Съветски съюз, трябва да бъде одобрена от компанията. В противен случай от газовия монополист заплашват отново да спрат доставките на синьо гориво.
Засегнато ще бъде и производството на газ в Русия и Централна Азия, твърди ръководителят на транспортния отдел на Газпром Олег Аксютин.
Нито Путин, нито някой друг представител на Русия не са обяснили какво точно имат против плана за модернизация, но според анализатори това ще намали значимостта на Газпром като глобален доставчик на енергия и евентуално може да понижи печалбата на газовата компания.
Отношенията между Москва и Киев отдавна са обтегнати заради спорове относно цените. В началото на тази година доставките за Европа бяха спрени за три седмици и много страни станаха заложници в поредния спор между Русия и Украйна.

investor.bg
финанси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *