Брокери: Милионерът Алекзандър блъфира

Най-вероятно богаташът е купил само няколко стари къщи

Британецът може да е жертва на мошеници, твърдят фирми за недвижими имоти

Британският милионер Скот Алекзандър, който наскоро се похвали, че е закупил български курорт на морето за 3 млн. паунда, най-вероятно блъфира. Това заявиха пред „Стандарт“ от няколко фирми за недвижими имоти с интереси по Черноморието. Версията за бомбастичната сделка се появи във в. „Индипендънт“, а самият Алекзандър я потвърди пред „Стандарт“.

Ексцентричният британец обаче отказа да каже къде точно се намира въпросният имот. Първоначално бе обявено, че става дума за цяло село с хиляда жители на север от Варна. Милионерът се кани да вдигне комплекс с хотели, казина и заведения за богати туристи. „Марбея (курорт в Испания – б.р.) умря, да живее Българското крайбрежие“, с патос заяви в телефонния разговор Алекзандър. Обявеният за най-суетен мъж на Великобритания милионер, който си купи нови зъби за 55 000 паунда, търси популярност, като се хвали със закупеното българско село, убедени са наши брокери.

„На мен версията на Алекзандър ми изглежда нонсенс. Не само защото 3 млн. паунда е ниска цена за цял морски курорт“, коментира пред „Стандарт“ Лъчезар Искров, зам.-шеф на националното сдружение за недвижими имоти. „Звучи, меко казано, несериозно, точно в стила, в който би трябвало да се похвали един плейбой, за какъвто се е представил англичанинът“, каза Искров. Той има и няколко възражения по твърденията на Алекзандър:

– Щом твърди, че е купил цяло село, значи то неминуемо има инфраструктура, общински пътища, стълбове за електроснабдяване, които не се продават, без да е обявен търг, тъй като това е публична общинска собственост.

– Британецът не може да закупи подобен обект като частно лице, защото конституцията забранява продажбата на земи на чужденци. За да може да направи подобна покупка, би трябвало да регистрира фирма у нас като българско юридическо лице. При това у нас в нормативните документи не се урежда възможността за частни селища – как се решава проблемът с кметството, с пощенските услуги и другите отношения с местните власти. Английската поща ли ще носи пенсиите?

Според Искров най-вероятно милионерът е купил няколко къщи, които не се обитават.

В интернет има няколко обяви за планински села, които се продават, но те са по-скоро от типа махали, напълно обезлюдени и без всякаква инфраструктура.

„Допускам, че британската преса дори прави реклама на евтинията в България, но това все пак звучи изключително несериозно“, добави Искров. Негови колеги обаче споделиха, че не изключват фалшиви родни агенции да са залъгали англичанина, че е възможно да сключи подобна сделка. Така човекът съвсем невинно може да е броил пари за пет къщи и малко пясък на мошеници, които са му пробутали фалшива фактура, според която си е купил село, без да е наясно с българското законодателство.

Стела Стоянова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *