Броят на милиардерите е достигнал най-високото си ниво за всички времена

Световната икономика изминава труден пък към възстановяване, но броят на милиардерите e на най-високото си ниво за всички времена, пише CNBC.

Ново проучване показва, че милиардерите са се увеличили със 155 тази година, или общо са 2325 (7% увеличение спрямо 2013 година).

Най-много за нарастването са допринесли Съединените щати – държавата с най-много милиардери в света – като тази година са се увеличили с 57, показват данните на Wealth-X и UBS Billionaire Census 2014.

Азия и Латинска Америка и Карибите добавят съответно по 52 и 42 нови участници в класацията.

В Европа живеят най-голяма част от милиардерите в света – 775.

„Най-бързо нарастващият сегмент в населението на милиардерите, са тези, чието богатство се дължи само от части на наследство, а останалата част е получена чрез предприемаческата им дейност,“ се посочва доклада, като се подчертава, че 63% от основните компании на милиардерите са частни.

В Африка и Близкия изток положението е малко по-различно. Според доклада общото богатство на милиардерите там е нараснало, но броят им се е свил, заради нестабилни социални и политически условия.

И мъжете и жените предпочитат пет основни индустрии: финанси/ банкиране, индустриални конгломерати, недвижими имоти, производство/ текстил, облекло и луксозни стоки. Голяма част от жените обаче управляват нестопански и социални организации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *