Брюксел възстанови на България 860 млн. евро

Това са всички средства, платени от държавен фонд „Земеделие“ по Програмата за развитие на селските райони през последното тримесечие на 2013 г., както и средствата, платени до момента по директните плащания и селскостопанските пазарни механизми. Точният размер на възстановените субсидии е 863 137 996 евро.

Последният транш от тях беше преведен на 11 юни 2014 г. и е в размер на 84 935 683 евро, съобщиха от Държавен фонд „Земеделие“.

Общият размер на възстановените субсидии по Програмата за развитие на селските райони е 284.6 млн. евро, платени в периода октомври – декември 2013 г.

В тях не влизат 2.9 млн. евро, за които държавен фонд „Земеделие“ не предяви претенции пред Европейската комисия, тъй като констатира нарушения при провеждането на обществените поръчки, организирани от общините.

Те са по мерки 321 „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони“ и 322 „Обновяване и развитие на населените места“.

Предстои възстановяването на още 24.6 млн. евро по програмата, платени в периода януари-март 2014 г. По план това трябва да се случи до края на юни 2014 г. Средствата идват по линия на Европейски земеделски фонд за развитие на селските райони.

Европейската комисия възстанови на България и 578.6 млн. евро, преведени от ДФ „Земеделие“ от 16 октомври до сега по линия на директните плащания и селскостопанските пазарни механизми. Те се финансират от Европейския фонд за гарантиране на земеделието.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *