Световното по футбол е застраховано за $2 милиарда

Със започване на Световното първенство по футбол в Бразилия, което беше белязано от протести, забавяне на строителството и престъпления, никой не почувства по-голямо облекчение при официалното откриване, от мениджъра на Munich Re Андрю Дъксбъри, посочват Businessweek.

Неговата застрахователна компания е подписала застрахователни полици на стойност $400 милиона, покриващи потенциални загуби по време на Световното първенство. Въпреки че струващият $229 милиона стадион в амазонската джунгла на Бразилия, на който се очаква да играят Англия и Италия този уикенд, е в „лошо състояние“, Дъксбъри се чувства уверен. „Винаги преди такива събития се вдига много шум,“ коментира той. „“Не искам да подценявам събитията, които се случват в Бразилия – те се отразяват и в протестите – но като цяло нещата вървят по нормален ред.“

Подобни страхове е имало и преди Олимпийските игри в Сочи и в Лондон и на предното Световно първенство в Южна Африка, посочва Дъксбъри. Във всеки случай, никога не е имало съществени проблеми.

Munich Re е един от 6 основни механизма на защита за ФИФА, притежатели на медийни права, спонсори и всеки друг, който има голям финансов дял в организирането и провеждането на Световното първенство по футбол. Заедно с конкуренти като Swiss Re и Hannover Re, тези застрахователи осигуряват застраховка на събитието за $2 милиарда. Ако футболни мачове бъдат отменени, забавени, или прекъснати заради лошо време, насилие или проблеми на стадионите – всичко, което попада „извън контрола“ на застрахования – Munich Re помага да се покрият разходите. Това прави компанията експерт във всичко от метеорология и контрол на масите до политически климат и строителство на стадиони.

От всички проблеми на Бразилия, от началото на финансовата криза, Световното по футбол през 2014 година е относително безопасно събитие за Munich Re. За разлика от Олимпийските игри, които са съсредоточени в един град, световното футболно първенство е разпръснато на няколко места в страната. Това разсейва риска, защото няма концентрирана мишена и обезщетения могат да се плащат за всяко място по отделно.

Без съмнение ще има протести, престъпления, провали и проблеми до края на първенството на 13 юли, но за Munich Re това са незначителни дразнители.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *