Брюксел започва пълна проверка за свързаност

Европейската комисия ще направи сериозна проверка на застрахователните и пенсионноосигурителните дружества. Това съобщи зам.-шефът на Комисията за финансов надзор Ралица Агайн. Тя беше гост на церемонията по връчване на призовете за най-успешни застрахователни и пенсионни дружества през 2014 г.

Проверката е във връзка с препоръките на Брюксел към България за финансовия сектор заради фалита на КТБ. Ще се гледат капиталовата адекватност на компаниите, наличието на свързани лица при инвестиране на средства, активите и други финансови показатели. Проверката е логична, защото има пенсионни фондове, които са свързани с банки и всеки евентуален трус в бъдеще би могъл да има негативни последици, коментира финансистът Румен Гълъбинов.

Три компании получиха приз за застраховател на 2014 г. ДЗИ е номер едно в общото застраховане, „Алианц България живот“ – в животозастраховането, а ЗАД „Армеец“ е лидер в категорията за най-динамично дружество. Голямото отличие за цялостен принос в застраховането бе присъдено на изпълнителния директор на „Армеец“ Цветанка Крумова.

Това са най-престижните награди в нашата област, каза в началото на церемонията ректорът на Висшето училище по застраховане и финанси доц. Григорий Вазов.

На церемонията бяха определени и най-добрите пенсионноосигурителни компании – „Доверие“, която се възстанови след опита за враждебно придобиване от офшорката „Юнайтет кепитъл“, ПОД „Алианц България“ и „Пенсионноосигурителен институт“ АД. За цялостен принос в развитието на осигуряването у нас бе отличен изпълнителният директор на ПОД „Алианц България“ София Христова.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *