Защо Люксембург е най-добрата страна за живеене

Малката европейска държава Люксембург, сгушена между Франция, Германия и Белгия, е позната предимно с данъчни облекчения за бизнеса и висок стандарт на живот, но може да предложи и още много предимства.

Цялата площ на държавата е 998 кв. мили, има малко над 562 хил. жители към януари 2015 г.

Освен това е на 9-о място сред най-малко корумпираните държави в света, според Трансперънси интернешънъл.

До 2013 г. начело на страната 19 поредни години е лидерът на Християнската социална народна партия Жан-Клод Юнкер, сега президент на Европейската комисия.

Последното в света Велико херцогство Люксембург е място като никое друго на света.

Вижте поне 12 причини страната да е най-доброто място за живеене:

1. Локация, локация, локация

Намира се в сърцето на Западна Европа. Брюксел е на 3 часа с влак, Париж – само на два с влак и един час със самолет, Берлин – на 2 часа със самолет. В някои дни има по 9 полета дневно до Лондон. И ако цените на самолетните билети за местното летище Финдел са доста солени, то наблизо има няколко аеропорта, където кацат нискотарифни авиокомпании.

2. Замъците са навсякъде

Страната получава независимостта си през 1839 г., а първите исторически данни са от 963 г. По това време започва фортификацията. Страната е пълна със замъци, повечето са в северната част, а трите най-големи са във Vianden Clervaux и Bourscheid.

3. Градът е несравним

Столицата е пример за хармония между старото и новото, както по отношение на природата, така и на сътвореното от човешка ръка.

Една част на града е пълна със средновековни сгради и останки, по средата е долината, а в другата част е финансовият център – Kirchberg, дом на небостъргачи и големи булеварди.

4. Разнообразие на култури

Почти 46% от населението, наброяващо 562958 души, са чужденци. Така Люксембург е дом на множество култури, въпреки малката си площ. Сред чужденците тук доминират португалците (16% о населението), следват французите и италианците. Повечето от останалите чужденци също са европейци.

5. Езиково многообразие

Повечето жители на Люксембург говорят няколко езика –люксембургски, немски, френски, английски. А в училищата се изучават всичките. Така че ако говорите дори един от изброените, няма да имате никакви проблеми с комуникацията тук. А местните ще оценят високо, ако положите усилия да научите техния език, защото той се говори от едва 300000 души. Трите официални езика в страната са люксембургски, френски и немски. Португалският също е по-широко разпространен.

6. Страхотна храна

Културата на Люксембург обръща сериозно внимание на храната и напитките, а в столицата се намират най-много в света ресторанти на глава от населението със звезди Мишлен. На снимката е торта от сливи, наричана Quetschentaart.

7. Бира и вино

И след като споменахме храна, не може да не стане дума и за напитки. А тук на почит са бира и вино. Без да се броят мини пивоварните, в страната се произвеждат 5 вида бира – Mousel, Battin, Diekirch, Bofferding и Simon, които са много популярни. Произвежда се и доста вино. А в замъка Бофор, в североизточната част на страната, се произвежда ликьор от боровинки, който хората от Люксембург много тачат.

8. Бензин цигари и алкохол са по-евтини

И това се дължи на по-ниските акцизи. Което е и причината много европейци да идват да пазаруват тук. Пушенето на публични места обаче е забранено от 2014 г.

9. Европейски център

Макар и малка стана, Люксембург е един от центровете на ЕС, заедно с Брюксел и Страсбург. Тук се намират важни институции на съюза като Европейски съд, Европейската сметна палата (на снимката), Секретариата на Европейския парламент, Европейската инвестиционна банка, Европейският инвестиционен фонд и Европейският механизъм за стабилност.

10. Високи доходи

Люксембург е втората най-богата държава в света, ако се съди по БВП на глава от населението – средно годишно 79593,91 долара. И е една от държавите в Европа с най-високи доходи. Това обяснява и високата бройка хора, които работят тук, а живеят в съседни държави и пътуват всеки ден до работното си място. През 2013 г. това са над 160000 души.

11. Добри условия за бизнес

Макар и малка, страната е дом на множество компании. Тук са централите на ArcelorMittal, Cargolux, RTL Group. Във финансовия сектор някои от най-големите дружества са Banque et Caisse d'Épargne de l’État, считана за 9-ата най-сигурна банка в света, KBL European Private Bankers и Kulczyk Investments.

И други големи компании са избрали Люксембург за бизнеса си, защото предлага редица данъчни облекчения.

12. Красива природа

И ако всичко останало досега не ви е убедило в предимствата на Люксембург, ето и още едно, много важно – има много красива природа. Неслучайно обширна област от страната е наричана „малката Швейцария”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *